Ciasto filo z łososiem i brokułami

vote now
Ciasto filo z łososiem i brokułami

Dzisiaj jadąc do pracy usłyszałam w radiu, że mija 30 lat od nakręcenia "Akademii Pana Kleksa", fajny temat, żałuję że nie mogłam dosłuchać do końca. Osobiście najbliższa mi jest część ostatnia - "Pan Kleks w kosmosie". Nie pamiętam dokładnie, ale może nawet w kinie na tym byłam? Patrząc na datę nakręcenia trochę mało prawdopodobne, bo miałam niewiele lat, ale czemu mi się tak kojarzy? To zresztą pewnie pierwszy film podchodzący pod s-f, który oglądałam. Sentymencik się włączył :)

Tematycznie dzisiejszy wpis nie pasuje do prezentowanego dania. Gdzie PRL, a gdzie ciasto filo. Nie widzę możliwości, żeby to połączyć, dlatego niezgrabnie przejdę do łososia. Miał być w dwóch zgrabnych jednoosobowych pakiecikach, ostatecznie jednak zrobił się jeden łososiowy pakiet, który podzieliłam na dwie części podając.
Składniki (na 2 porcje):
350g świeżego łososia
1/2 średniego brokuła
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 duży ząbek czosnku
łyżka truflowej oliwy z oliwek
1/2 łyżki octu balsamicznego
3/4 łyżki sosu sojowego
czarny pieprz
2 arkusze ciasta filo
oliwa z oliwek

1. Łososia obieramy ze skóry i kroimy w dwucentymetrową kostkę. Skrapiamy sosem sojowym i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmażamy po 3 minuty z każdej strony i zostawiamy do przestygnięcia.

2. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Mają się nie rozpadać. Również odkładamy do ostygnięcia (jak nałożymy gorące na ciasto filo, to może nam się porwać na części).

3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

4. Na blacie rozkładamy arkusz ciasta filo, smarujemy go oliwą z oliwek i przykrywamy drugim arkuszem.

5. Na środek wykładamy brokuły i łososia, ale tak, żeby były trochę wymieszane. Skrapiamy octem balsamicznym, truflową oliwą z oliwek, posypujemy ziołami prowansalskimi i plasterkami czosnku.

6.Zawijamy ciasto w pakiet i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy żaroodpornej (ja planowałam to pierwsze, ale potem ostatecznie zmieniłam zdanie i włożyłam do formy do tarty).

7. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 12 minut.



N Napady Szalonego Kucharza

Komentarze

Oceń ten przepis:




+