Ciasto na pizze
vote now
SKŁADNIKI NA CIASTO
dwie i pół szklanki wcześniej wspomnianej mąki tortowej,
pół szklanki letniego mleka,
kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
30 g świeżych drożdży,
jedna łyżeczka oleju roślinnego,
szczypta soli.
WYKONANIE
Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki.
Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju.
Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione gdy nie przykleja Nam się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche (pozwala się łatwo formować). Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 50-60 minut. Wiem że jest to stosunkowo dużo czasu, ale chcąc uzyskać puszyste ciasto jest to konieczne.
SKŁADNIKI NA SOS
Przecier
oregano
bazylia
chilli
4 ząbki czosnku
WYKONANIE SOSU
Wszystkie składniki dajemy do miseczki oregano i bazylia oraz chilli do smaku czosnek drobno pokrojony i mieszamy.
WYKONANIE PIZZY
Blachę smarujemy tłuszczem posypujemy maka. ciasto układamy płasko na blachę i nakłuwamy widelcem i smarujemy wykonanym sosem. dodajemy wedle uznania składniki ja dałem wszelkiego rodzaju szynki, cebule, kukurydze pomidory
i trzemy na gore ser żółty i posypujemy przyprawa do pizzy,
Pieczemy w piekarniku 220 stopni przez 20 minut.
SMACZNEGO !!
PYCHOTKA BLOG KULINARNY
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!