Chow mein (chao men), chiński makaron z kurczakiem i warzywami
zagłosuj teraz
Uwielbiasz chińską kuchnię? Stwórz ją po swojemu, wypróbowując nasz przepis na Chow Mein! Mieszanka chińskiego makaronu, kurczaka, imbiru i warzyw. Kompletne, zrównoważone i przede wszystkim łatwe danie! Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef, zostawiamy Cię z krokami naszego przepisu wyjaśnionymi krok po kroku poniżej ;-)
Składniki
4
Materiały
- Patelnia
- Rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania30 min
- Umieść posiekanego kurczaka, ząbek czosnku, zmiażdżony imbir, posiekaną kolendrę, sos sojowy i sos ostrygowy w misce. Dobrze wymieszać i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i zrumienić zamarynowanego kurczaka.
- Gdy kurczak zacznie się gotować, dodaj marchewkę pokrojoną w paski, kapustę pokrojoną w cienkie paski i grzyby. Smażyć przez 5 minut.
- Dodaj 25 cl wody na patelnię i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. W międzyczasie rozpuścić mąkę kukurydzianą w niewielkiej ilości wody.
- Po 15 minutach dodaj mąkę kukurydzianą do mieszanki, szybko mieszając, aby zagęścić sos. Zdjąć z ognia.
- Doprowadź garnek z wodą do wrzenia. Umieścić makaron chiński w wodzie, wymieszać widelcem, przykryć patelnię i zdjąć z ognia. Pozostawić na 4 minuty, a następnie odcedzić ugotowany makaron.
- A teraz kurczak chow mein jest gotowy!
Obserwacje
Warzywa: sugerowane przez nas warzywa można zastąpić innymi, takimi jak brokuły, fasola szparagowa itp.
Mięso: kurczaka można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!