Gulasz wołowo-ziemniaczany w szybkowarze
zagłosuj teraz
Wśród przepisów przekazanych przez naszą babcię, musieliśmy podzielić się z wami tym gulaszem. Obfite, aromatyczne danie, w którym wołowina jest mieszana z ziemniakami. To przepis na komfortowe jedzenie, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie ;-) A ponieważ jesteś częścią naszego plemienia, teraz Twoja kolej, aby spróbować tego gulaszu w domu!
Składniki
4
Szacowany koszt: 16.92Euros€ (4.23€/porcja)
Materiały
- 1 szybkowar
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
- Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne gotowanie. Dopraw solą i pieprzem.
Skropić szybkowar oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z każdej strony i odstaw na bok. - Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Umyj i posiekaj pora i paprykę. Podsmaż warzywa w naczyniu żaroodpornym na średnim ogniu. Dodać szafran i dobrze wymieszać. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać posiekanego pomidora. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodaj mięso z poprzedniej porcji.
- Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w plasterki. Dodaj marchewki i przyprawy: rozmaryn, liść laurowy, ziarna pieprzu i słodką (lub ostrą, jak wolisz) paprykę.
- Umyj, obierz i pokrój ziemniaki, a następnie dodaj je do naczynia żaroodpornego. Dodać białe wino i kostkę rosołową (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Przykryć wodą.
- Przykryj szybkowar i gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem. Czas gotowania zależy od rodzaju używanego mięsa.
- Po upływie tego czasu wyłączyć ogrzewanie i spuścić całe ciśnienie z naczynia przez zawór (zgodnie z instrukcjami producenta). Otwórz naczynie żaroodporne i podawaj gulasz w płytkim naczyniu.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak zagęścić sos? Zdejmij pokrywkę i pozwól bulionowi się zredukować.
Postępuj zgodnie z instrukcjami na szybkowarze.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!