Gulasz wołowo-ziemniaczany w szybkowarze

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
55 min

Wśród przepisów przekazanych przez naszą babcię, musieliśmy podzielić się z wami tym gulaszem. Obfite, aromatyczne danie, w którym wołowina jest mieszana z ziemniakami. To przepis na komfortowe jedzenie, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie ;-) A ponieważ jesteś częścią naszego plemienia, teraz Twoja kolej, aby spróbować tego gulaszu w domu!

Składniki

4

Materiały

  • 1 szybkowar

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne gotowanie. Dopraw solą i pieprzem.
    Skropić szybkowar oliwą z oliwek. Obsmaż mięso z każdej strony i odstaw na bok.
  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Umyj i posiekaj pora i paprykę. Podsmaż warzywa w szybkowarze na średnim ogniu. Dodać szafran i dobrze wymieszać. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać posiekanego pomidora. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Dodaj mięso z poprzedniej porcji.
  • Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w plasterki. Dodaj marchewki i przyprawy: rozmaryn, liść laurowy, ziarna pieprzu i słodką (lub ostrą, jak wolisz) paprykę.
  • Umyj, obierz i pokrój ziemniaki, a następnie dodaj je do szybkowaru. Dodać białe wino i kostkę rosołową (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Przykryć wodą.
  • Przykryj szybkowar i gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem. Czas gotowania zależy od rodzaju używanego mięsa.
  • Po upływie tego czasu wyłącz ogrzewanie i spuść całe ciśnienie z szybkowaru przez zawór (zgodnie z instrukcjami producenta). Otwórz szybkowar i podawaj gulasz w płytkim naczyniu.
  • A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Jak zagęścić sos? Zdejmij pokrywkę i pozwól bulionowi się zredukować.

Postępuj zgodnie z instrukcjami na szybkowarze.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: