Jak gotować makrelę w piekarniku?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Nie ma nic lepszego na lekką, smaczną i łatwą kolację niż pieczona makrela! W towarzystwie roztapiających się ziemniaków i ziół prowansalskich, to danie jest prawdziwą ucztą, a także jest super zdrowe :-) Ulegnij pokusie tego szybkiego i łatwego przepisu, wykonując poniższe czynności:


Składniki

2

Materiały

  • 1 mandolina
  • 1 naczynie do zapiekania
  • 1 deska do krojenia
  • Rozdrabniacz do czosnku (opcjonalnie)
  • 1 obieraczka do warzyw
  • 1 nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania12 min
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 1Pokrój ziemniaki tak cienko, jak to możliwe, używając mandoliny. Szalotkę i cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Zmiażdżyć czosnek.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 2Skrop oliwą z oliwek dno naczynia do zapiekania. Ułóż plastry ziemniaków na wierzchu.
    Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 3Umieść oczyszczone filety z makreli na wierzchu i dodaj ostatnią mżawkę oleju.

    *Niektóre ości będą łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu. Zaznacz części, które mają zostać usunięte przed gotowaniem makreli.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 4Dodaj cienkie plasterki szalotki i czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 5Ułóż plasterki cytryny na wierzchu.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 6Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Jak gotować makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 7I gotowe! Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wszystkie części zawierające kości. Damy ci kilka wskazówek w naszych komentarzach ↓↓

Obserwacje

Jak usunąć ości z makreli?
Możesz przeciąć filety na pół i usunąć środek oraz boki zawierające ości. Będą one jednak łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu ryby. Można również użyć pęsety, ale niektóre ości są bardzo trudne do usunięcia w ten sposób.

Czego mogę użyć zamiast ziemniaków?
Możesz zastąpić je plasterkami pomidora lub cukinii!

Jak przechowywać upieczoną makrelę?
Zalecamy jej szybkie zjedzenie. Umieść ją w szczelnym pojemniku w lodówce na maksymalnie 1 dzień.

Czy można przygotować ten przepis w papilotach?
Tak, można podzielić składniki między dwie papilotki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Czy mogę użyć mrożonej makreli?
Tak, można. Rozmroź ją wcześniej lub gotuj dłużej.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+