Jak gotować makrelę w piekarniku?
Nie ma nic lepszego na lekką, smaczną i łatwą kolację niż pieczona makrela! W towarzystwie roztapiających się ziemniaków i ziół prowansalskich, to danie jest prawdziwą ucztą, a także jest super zdrowe :-) Ulegnij pokusie tego szybkiego i łatwego przepisu, wykonując poniższe czynności:
Składniki
Materiały
- 1 mandolina
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 deska do krojenia
- Rozdrabniacz do czosnku (opcjonalnie)
- 1 obieraczka do warzyw
- 1 nóż
Przygotowanie
- Pokrój ziemniaki tak cienko, jak to możliwe, używając mandoliny. Szalotkę i cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Zmiażdżyć czosnek.
- Skrop oliwą z oliwek dno naczynia do zapiekania. Ułóż plastry ziemniaków na wierzchu.
Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. - Umieść oczyszczone filety z makreli na wierzchu i dodaj ostatnią mżawkę oleju.
*Niektóre ości będą łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu. Zaznacz części, które mają zostać usunięte przed gotowaniem makreli. - Dodaj cienkie plasterki szalotki i czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ułóż plasterki cytryny na wierzchu.
- Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- I gotowe! Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wszystkie części zawierające kości. Damy ci kilka wskazówek w naszych komentarzach ↓↓
Obserwacje
Jak usunąć ości z makreli?
Możesz przeciąć filety na pół i usunąć środek oraz boki zawierające ości. Będą one jednak łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu ryby. Można również użyć pęsety, ale niektóre ości są bardzo trudne do usunięcia w ten sposób.
Czego mogę użyć zamiast ziemniaków?
Możesz zastąpić je plasterkami pomidora lub cukinii!
Jak przechowywać upieczoną makrelę?
Zalecamy jej szybkie zjedzenie. Umieść ją w szczelnym pojemniku w lodówce na maksymalnie 1 dzień.
Czy można przygotować ten przepis w papilotach?
Tak, można podzielić składniki między dwie papilotki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Czy mogę użyć mrożonej makreli?
Tak, można. Rozmroź ją wcześniej lub gotuj dłużej.