Jak upiec makrelę w piekarniku?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Nie ma nic lepszego na lekką, smaczną i łatwą kolację niż pieczona makrela! W towarzystwie roztapiających się ziemniaków i ziół prowansalskich, to danie jest prawdziwą ucztą, a także super zdrowe :-) Ulegnij pokusie tego szybkiego i łatwego przepisu, wykonując poniższe czynności:


Składniki

2

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania12 min

Obserwacje

Jak usunąć ości z makreli?
Możesz przeciąć filety na pół i usunąć środek oraz boki zawierające ości. Będą one jednak łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu ryby. Można również użyć pęsety, ale niektóre ości są bardzo trudne do usunięcia w ten sposób.

Czego mogę użyć zamiast ziemniaków?
Możesz zastąpić je plasterkami pomidora lub cukinii!

Jak przechowywać upieczoną makrelę?
Zalecamy jej szybkie zjedzenie. Umieść ją w szczelnym pojemniku w lodówce na maksymalnie 1 dzień.

Czy można przygotować ten przepis w papilotach?
Tak, można podzielić składniki między dwie papilotki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Czy mogę użyć mrożonej makreli?
Tak, można. Rozmroź ją wcześniej lub gotuj dłużej.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+