Jak upiec makrelę w piekarniku?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Nie ma nic lepszego na lekką, smaczną i łatwą kolację niż pieczona makrela! W towarzystwie roztapiających się ziemniaków i ziół prowansalskich, to danie jest prawdziwą ucztą, a także super zdrowe :-) Ulegnij pokusie tego szybkiego i łatwego przepisu, wykonując poniższe czynności:

Składniki

2

Materiały

  • 1 mandolina
  • 1 naczynie do zapiekania
  • 1 deska do krojenia
  • Rozdrabniacz do czosnku (opcjonalnie)
  • 1 obieraczka do warzyw
  • 1 nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania12 min
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 1Pokrój ziemniaki tak cienko, jak to możliwe, używając mandoliny. Szalotkę i cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Zmiażdż czosnek.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 2Skrop oliwą z oliwek dno naczynia do zapiekania. Ułóż plastry ziemniaków na wierzchu.
    Skrop ponownie oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 3Umieść oczyszczone filety z makreli na wierzchu i dodaj ostatnią mżawkę oleju.

    *Niektóre ości będą łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu. Zaznacz części, które mają zostać usunięte przed gotowaniem makreli.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 4Dodaj cienkie plasterki szalotki i czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 5Ułóż plasterki cytryny na wierzchu.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 6Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Jak upiec makrelę w piekarniku? - Przygotowanie krok 7I gotowe! Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wszystkie części zawierające kości. Damy ci kilka wskazówek w naszych komentarzach ↓↓

Obserwacje

Jak usunąć ości z makreli?

Możesz przeciąć filety na pół i usunąć środek oraz boki zawierające ości. Będą one jednak łatwiejsze do usunięcia po ugotowaniu ryby. Można również użyć pęsety, ale niektóre ości są bardzo trudne do usunięcia w ten sposób.

Czego mogę użyć zamiast ziemniaków?

Możesz zastąpić je plasterkami pomidora lub cukinii!

Jak przechowywać upieczoną makrelę?

Zalecamy jej szybkie zjedzenie. Umieść ją w szczelnym pojemniku w lodówce na maksymalnie 1 dzień.

Czy można przygotować ten przepis w papilotach?

Tak, można podzielić składniki między dwie papilotki. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Czy mogę użyć mrożonej makreli?

Tak, można. Rozmroź ją wcześniej lub gotuj dłużej.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: