Jak przyrządzić stek z łososia w piekarniku?
Nie ma nic szybszego i skuteczniejszego niż łosoś w piekarniku! W mgnieniu oka będziesz mieć łososia, który jest zarówno topiący się, jak i grillowany, a także idealny dodatek do ryżu lub młodych warzyw.
Składniki
Materiały
- Piekarnik
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°.
- Przygotuj arkusz papieru do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż łososia skórą do dołu.
- Dodaj mżawkę oliwy z oliwek i dopraw łososia solą i pieprzem do smaku.
- Wstawić do piekarnika na 8 do 12 minut (w zależności od grubości pavé) w temperaturze 180°.
- Twój łosoś jest gotowy do spożycia!
Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny prosto z piekarnika.
Obserwacje
Z czym podawać steki z łososia?
Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z produktami bogatymi w skrobię, takimi jak ryż basmati, komosa ryżowa czy kasza bulgur. Warzywa obejmują pory, szpinak lub szparagi.
Jak przyrządzić pavé en papillote w piekarniku?
Jeśli nie lubisz grillowanej strony i obawiasz się, że stek z łososia wyschnie, możesz zdecydować się na przyrządzenie go w papilocie: dopraw stek z łososia wybranymi ziołami i/lub warzywami, umieść go w ciasno złożonym kawałku papieru do pieczenia i włóż do piekarnika o temperaturze 180°C na 8 do 12 minut.
Co zrobić, jeśli mój stek z łososia jest zamrożony?
Nic prostszego: wystarczy dodać od 3 do 5 minut dodatkowego czasu gotowania, w zależności od grubości steku.