Jak upiec pierś z kaczki w piekarniku?

zagłosuj teraz
Jak upiec pierś z kaczki w piekarniku?
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Pierś z kaczki jest nieodzownym elementem niedzielnych rodzinnych posiłków, a jej karmelizowana zewnętrzna strona i różowy kolor sprawiają, że mięso rozpływa się w ustach! Dziś zdradzimy Ci wszystkie sekrety perfekcyjnego przyrządzania piersi z kaczki w piekarniku, z wybranym sosem i ulubionymi dodatkami :-)


Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
  • Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
  • Naciąć skórę piersi kaczki ostrym nożem, wykonując nacięcia co około 3 cm.
  • Doprawić obie strony piersi kaczki (mięso i skórę) solą i pieprzem.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym (stroną ze skórką) i posmarować stronę z miąższem niewielką ilością oleju.
  • Wstawić do piekarnika na 20 minut dla średnio wysmażonych i 15 minut dla średnio wysmażonych, obracając co 5 minut.
  • Zakończ pieczenie pod grillem od strony skóry, aby uzyskać chrupiącą skórkę i gotowe!

Obserwacje

- Jakiego sosu użyć do piersi z kaczki?
Można przygotować sos pieprzowy, sos z tłuczonymi truflami (przepis na naszej stronie), sos z miodem i octem balsamicznym lub sos z czerwonym winem i szalotką, z których wszystkie doskonale pasują do piersi kaczki.

- Czy konieczne jest nacinanie skóry na piersi kaczki?
Nie. Ten krok jest niezbędny, ponieważ pozwoli na łatwiejsze przenikanie ciepła do piersi kaczki, dzięki czemu ugotuje się ona idealnie równomiernie.

- Czy należy usunąć skórę z piersi kaczki?
Skóra nadaje piersi kaczki charakterystyczny smak. Jeśli jednak skóra jest zbyt gruba, można usunąć jej nadmiar ostrym nożem. Najważniejsze jest pozostawienie niewielkiej ilości skóry, aby nadać piersi kaczki jej smak.

- Czy tłuszcz z piersi kaczki można ponownie wykorzystać?
Oczywiście, że tak! Można go użyć na przykład do przygotowania ziemniaków w stylu Sarlat lub do smażenia warzyw.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+