Jak zrobić pieczonego kurczaka we frytkownicy powietrznej?
Gotowy na smacznego pieczonego kurczaka bez spędzania godzin w kuchni? Z frytkownicą powietrzną to dziecinnie proste! Rezultat? Złocista, chrupiąca skórka i delikatne mięso, które łatwo się łuszczy. Podawaj go z pieczonymi warzywami lub ziemniakami, a otrzymasz posiłek, który zachwyci Twoich gości bez większego wysiłku. Kto jest gotowy na pieczonego kurczaka ;-)
Składniki
Przyprawa :
Materiały
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
- Przygotuj przyprawy, mieszając oliwę z oliwek, przyprawy, sól i pieprz.
- Posmaruj kurczaka obficie poprzednią mieszanką bezpośrednio na tacę frytkownicy powietrznej.
- Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę w trybie "Pieczenie", przewracając w połowie pieczenia.
- A teraz pieczony kurczak jest gotowy do podania, a jeszcze lepiej smakuje podany z pommes grenaille! :-)
Obserwacje
Jak przechowywać kurczaka upieczonego we frytkownicy Air Fryer?
Po ostygnięciu umieść resztki kurczaka w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce przez 3 do 4 dni. Pamiętaj, aby nie pozostawiać kurczaka w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny po upieczeniu.
Czy można zamrozić pieczonego kurczaka?
Tak, pieczony kurczak dobrze się zamraża. Pokrój go na kawałki i umieść w torebce do zamrażania lub hermetycznym pojemniku. Można go przechowywać do 3 miesięcy.
Jak uzyskać chrupiącą skórkę?
Oliwa z oliwek również pomaga uzyskać chrupiącą skórkę. Aby uzyskać optymalną chrupkość, nie wahaj się nieznacznie zwiększyć temperatury w ostatnich kilku minutach gotowania.
Czy mogę dodać warzywa do kurczaka?
Tak, można dodać pokrojone warzywa, takie jak ziemniaki, marchew lub cukinia. Dodaj je pod koniec gotowania, aby uniknąć rozgotowania kurczaka.
Jak sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany?
Użyj termometru do gotowania włożonego w najgrubszą część uda, bez dotykania kości. Temperatura powinna osiągnąć 75°C. Można również nakłuć kurczaka, aby sprawdzić, czy soki są czyste.
Jakie inne przyprawy mogę dodać?
Dla urozmaicenia można dodać świeży rozmaryn, tymianek, cytrynę lub miód. Cytryna przekrojona na pół i umieszczona wewnątrz kurczaka dodaje subtelnego smaku i pomaga zatrzymać wilgoć.