Makaron z cytryną - pasta al limone (twój przyszły ulubiony!)
Dziś wybieramy się do południowych Włoch, a dokładniej do Kampanii, aby spróbować słonecznego dania pełnego smaku: makaronu z cytryną (lub makaronu al limone po włosku)! :-) Ten przepis na makaron będzie gotowy w zaledwie kilka minut, z zaledwie 5 składników. Tutaj użyliśmy liguine, ale możesz użyć spaghetti lub innego długiego makaronu! Za chwilę odkryjesz wszystkie nasze sekrety tworzenia niezwykle kremowego, pikantnego sosu (bez użycia śmietany!), który zachwyci Twoich gości!
Składniki
Materiały
- Duży rondel
- Patelnia
Przygotowanie
- Doprowadź do wrzenia dużą patelnię z osoloną wodą.
- W międzyczasie zetrzyj skórkę z całej cytryny (nie z białej części pod spodem, ponieważ jest gorzka) i zbierz sok.
- Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej ligustr.
- Roztopić masło na patelni.
Dodaj chochlę wody z gotowania makaronu na tę samą patelnię, aby związać sos i stworzyć emulsję. - Dodaj parmezan do sosu (zachowaj niewielką ilość do dekoracji), wraz ze skórką i sokiem z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem. - Dodaj makaron na patelnię z sosem, 2 minuty przed końcem czasu gotowania wskazanego na opakowaniu.
- Jest gotowy, gdy zaczyna mieć kremową konsystencję.
- Ułóż makaron na talerzu, dodaj posiekaną natkę pietruszki i resztę parmezanu i ciesz się smakiem!
Obserwacje
Ile makaronu potrzebuję?
Na jedną osobę powinno przypadać 100 g makaronu. Bardzo łatwo jest przygotować duże ilości. Wszystko, czego potrzebujesz, to bardzo duży rondel.
Czy do tego przepisu można dodać śmietanę?
Typowy przepis nie wymaga śmietany, ponieważ połączenie masła i skrobiowej wody z gotowania makaronu sprawia, że jest on bardzo kremowy, ale jeśli chcesz, aby był jeszcze słodszy, możesz dodać 12 cl bitej śmietany!
Czy można zastąpić masło oliwą z oliwek?
Rezultat będzie mniej kremowy niż w oryginalnym przepisie, ale nie mniej smaczny (około 4 łyżki oliwy z oliwek na dwie osoby).
Jaki jest najlepszy sposób gotowania makaronu w sosie?
Jeśli chcesz dodać makaron do sosu, najlepiej ugotować go al dente, aby makaron skończył gotować się w sosie i uniknąć rozgotowania.
Jaką dokładnie ilość soli należy dodać?
W przypadku gotowania suchego makaronu zasada jest prosta: 10 gramów na 1 litr wody!
Co mogę zrobić z wodą z gotowania makaronu?
Możesz zachować filiżankę wody z gotowania makaronu, aby rozluźnić towarzyszący mu sos i uczynić go bardziej podobnym do sosu.
Woda ta może być również używana jako domowy środek czyszczący! Sól i wrząca woda są bardzo skuteczne w usuwaniu plam i zabrudzeń.