Makaron z cytryną - pasta al limone (twój przyszły ulubiony!)

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
23 min

Dziś wybieramy się do południowych Włoch, a dokładniej do Kampanii, aby spróbować słonecznego dania pełnego smaku: makaronu z cytryną (lub makaronu al limone po włosku)! :-) Ten przepis na makaron będzie gotowy w zaledwie kilka minut, z zaledwie 5 składników. Tutaj użyliśmy liguine, ale możesz użyć spaghetti lub innego długiego makaronu! Za chwilę odkryjesz wszystkie nasze sekrety tworzenia niezwykle kremowego, pikantnego sosu (bez użycia śmietany!), który zachwyci Twoich gości!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.62 (1.81€/porcja)

Materiały

  • Duży rondel
  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania8 min

  • Doprowadź do wrzenia dużą patelnię z osoloną wodą.
  • W międzyczasie zetrzyj skórkę z całej cytryny (nie z białej części pod spodem, ponieważ jest gorzka) i zbierz sok.
  • Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej ligustr.
  • Roztopić masło na patelni.
    Dodaj chochlę wody z gotowania makaronu na tę samą patelnię, aby związać sos i stworzyć emulsję.
  • Dodaj parmezan do sosu (zachowaj niewielką ilość do dekoracji), wraz ze skórką i sokiem z cytryny.
    Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodaj makaron na patelnię z sosem, 2 minuty przed końcem czasu gotowania wskazanego na opakowaniu.
  • Jest gotowy, gdy zaczyna mieć kremową konsystencję.
  • Ułóż makaron na talerzu, dodaj posiekaną natkę pietruszki i resztę parmezanu i ciesz się smakiem!

Obserwacje

Ile makaronu potrzebuję?
Na jedną osobę powinno przypadać 100 g makaronu. Bardzo łatwo jest przygotować duże ilości. Wszystko, czego potrzebujesz, to bardzo duży rondel.

Czy do tego przepisu można dodać śmietanę?
Typowy przepis nie wymaga śmietany, ponieważ połączenie masła i skrobiowej wody z gotowania makaronu sprawia, że jest on bardzo kremowy, ale jeśli chcesz, aby był jeszcze słodszy, możesz dodać 12 cl bitej śmietany!

Czy można zastąpić masło oliwą z oliwek?
Rezultat będzie mniej kremowy niż w oryginalnym przepisie, ale nie mniej smaczny (około 4 łyżki oliwy z oliwek na dwie osoby).

Jaki jest najlepszy sposób gotowania makaronu w sosie?
Jeśli chcesz dodać makaron do sosu, najlepiej ugotować go al dente, aby makaron skończył gotować się w sosie i uniknąć rozgotowania.

Jaką dokładnie ilość soli należy dodać?
W przypadku gotowania suchego makaronu zasada jest prosta: 10 gramów na 1 litr wody!

Co mogę zrobić z wodą z gotowania makaronu?
Możesz zachować filiżankę wody z gotowania makaronu, aby rozluźnić towarzyszący mu sos i uczynić go bardziej podobnym do sosu.
Woda ta może być również używana jako domowy środek czyszczący! Sól i wrząca woda są bardzo skuteczne w usuwaniu plam i zabrudzeń.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+