Makaron z kwiatami cukinii, ricottą i pistacjami
Przepyszne pierwsze danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Spaghetti owinięte jest lekkim, aksamitnym kremem z sera ricotta, kwiatów dyni, bazylii i tartego parmezanu, a odrobinę chrupkości dodają posiekane pistacje dodane pod koniec gotowania. Wypróbuj przepis, jeśli masz ochotę na wegetariańskie i smaczne letnie danie, wyjaśniamy procedurę krok po kroku.
Składniki
Materiały
- Patelnia
- rondel
- bibuła
- nóż
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej wody.
- W międzyczasie oczyść kwiaty dyni, usuwając słupek (może to sprawić, że krem będzie gorzki).
- Następnie przepłucz je pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Teraz umieść je w blenderze i dodaj ricottę, parmezan, liście bazylii (umyte i wysuszone), mżawkę oliwy, sól i pieprz. Zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wlać śmietanę na patelnię i rozcieńczyć ją niewielką ilością wody do gotowania, a następnie wymieszać.
- Dodać odcedzony makaron al dente (odstawić trochę wody z gotowania) i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco więcej wody z gotowania, aby makaron był bardziej kremowy.
- Podawaj i dodaj grubo posiekane pistacje oraz udekoruj kilkoma listkami bazylii. Spaghetti z kwiatami cukinii, ricottą i pistacjami jest gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać makaron z kwiatami cukinii, ricottą i pistacjami?
Zalecamy zjedzenie go, gdy tylko będzie gotowy. Jeśli jednak zostaną resztki, można je przechowywać 1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Aby go podgrzać, umieść go na patelni z odrobiną wody i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Jakiego formatu makaronu użyć do kwiatów dyni, ricotty i pistacji?
Do kremowego pierwszego dania użyliśmy spaghettoni. Dobrze sprawdzą się również krótkie kształty, takie jak paccheri, mezze maniche, fusilli, penne lub rigatoni.
Czy konieczne jest zachowanie wody z gotowania dla tego przepisu?
Tak. Woda z gotowania będzie potrzebna do rozrzedzenia śmietany i może być potrzebna do nadania jej bardziej kremowej konsystencji po wlaniu makaronu na patelnię.
Czy mogę dodać pistacje do kremu?
Oczywiście. Jeśli chcesz dodać je do kremu, użyj 30 g pistacji: wyłuskaj je, usuń jak najwięcej skórki i dodaj do blendera z pozostałymi składnikami (krok 4).
Czego mogę użyć zamiast pistacji?
Spróbuj obranych i uprażonych migdałów. To świetny pomysł na zastąpienie pistacji, jeśli nie masz ich w domu.
Czy mogę przygotować ten przepis bez orzechów?
Jeśli jesteś uczulony na orzechy, możesz przygotować to pierwsze danie bez pistacji. Sos jest już kremowy i smaczny.