Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków
Eksplozja smaku w każdym kęsie! Głęboka czerwień buraka, słodka i ziemista, doskonale komponuje się z kremową kons ystencją i mocnym charakterem gorgonzoli. Kontrast smaków, który zachwyci każde podniebienie. Risotto z burakami i gorgonzolą to wyrafinowane i malownicze pierwsze danie, idealne na okazje, gdy chcesz zaimponować wyjątkowym połączeniem smaków i kolorów: doskonały pomysł na romantyczną kolację, na lunche lub kolacje podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także na elegancką kolację wegetariańską. Gewürztraminer lub Sauvignon Blanc będą idealnymi towarzyszami tego risotto. Ich świeżość i aromat podkreślą delikatniejsze nuty potrawy, tworząc harmonijne połączenie. Postępuj zgodnie z przepisem, jeśli chcesz zrobić to pyszne wegetariańskie risotto z burakami i gorgonzolą w domu, wyjaśniamy procedurę krok po kroku .
Składniki
Materiały
- patelnia
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
Przygotowanie
- Przygotuj bulion warzywny w rondelku (jeśli masz mało czasu, bulion przygotowany z kostki warzywnej również się nada).
- Obierz buraka i pokrój go na kawałki (zalecamy użycie rękawiczek, ponieważ mocno plami).
- Umieść ugotowane buraki w blenderze, dodaj pół szklanki wody i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni z gałką masła. Następnie dodać ryż i uprażyć go, często mieszając.
- Zdeglasować białym winem, a po jego odparowaniu całkowicie rozpocząć gotowanie ryżu, stopniowo dodając wywar warzywny po jego wchłonięciu.
- Gdy będzie prawie ugotowane (5 minut przed końcem), dodać krem z buraków i dobrze wymieszać. Następnie dokończyć gotowanie.
- Zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekaną gorgonzolę, masło i parmezan. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
- Risotto z burakami i gorgonzolą gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać risotto z burakami i gorgonzolą?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku lub w naczyniu przykrytym folią spożywczą.
Jakiego ryżu należy użyć do przygotowania risotto z burakami i gorgonzolą?
Zalecamy użycie ryżu arborio, carnaroli, acquerello lub Sibari.
Jakiego sera gorgonzola należy użyć do przygotowania risotto?
Zalecamy użycie słodkiej gorgonzoli, aby risotto miało delikatniejszy smak.
Jak nadać risotto mniej intensywny smak gorgonzoli?
Zamiast ubijać risotto z rozdrobnioną gorgonzolą, przygotuj sos gorgonzola, który możesz dodać po podaniu risotto. Przepis znajdziesz klikając tutaj
Jak udekorować risotto z burakami i gorgonzolą?
Możesz dodać kawałki sera gorgonzola (nie przesadź, ponieważ zwiększy to intensywność smaku gorgonzoli), kawałki gotowanego buraka i kilka liści majeranku. Zamiast rozdrobnionego sera można również udekorować sosem z gorgonzoli.