Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Eksplozja smaku w każdym kęsie! Głęboka czerwień buraka, słodka i ziemista, doskonale komponuje się z kremową kons ystencją i mocnym charakterem gorgonzoli. Kontrast smaków, który zachwyci każde podniebienie. Risotto z burakami i gorgonzolą to wyrafinowane i malownicze pierwsze danie, idealne na okazje, gdy chcesz zaimponować wyjątkowym połączeniem smaków i kolorów: doskonały pomysł na romantyczną kolację, na lunche lub kolacje podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także na elegancką kolację wegetariańską. Gewürztraminer lub Sauvignon Blanc będą idealnymi towarzyszami tego risotto. Ich świeżość i aromat podkreślą delikatniejsze nuty potrawy, tworząc harmonijne połączenie. Postępuj zgodnie z przepisem, jeśli chcesz zrobić to pyszne wegetariańskie risotto z burakami i gorgonzolą w domu, wyjaśniamy procedurę krok po kroku .


Składniki

2

Materiały

  • patelnia
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania30 min
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 1Przygotuj bulion warzywny w rondelku (jeśli masz mało czasu, bulion przygotowany z kostki warzywnej również się nada).
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 2Obierz buraka i pokrój go na kawałki (zalecamy użycie rękawiczek, ponieważ mocno plami).
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 3Umieść ugotowane buraki w blenderze, dodaj pół szklanki wody i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 4Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni z gałką masła. Następnie dodać ryż i uprażyć go, często mieszając.
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 5Zdeglasować białym winem, a po jego odparowaniu całkowicie rozpocząć gotowanie ryżu, stopniowo dodając wywar warzywny po jego wchłonięciu.
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 6Gdy będzie prawie ugotowane (5 minut przed końcem), dodać krem z buraków i dobrze wymieszać. Następnie dokończyć gotowanie.
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 7Zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekaną gorgonzolę, masło i parmezan. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
  • Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków - Przygotowanie krok 8Risotto z burakami i gorgonzolą gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać risotto z burakami i gorgonzolą?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku lub w naczyniu przykrytym folią spożywczą.

Jakiego ryżu należy użyć do przygotowania risotto z burakami i gorgonzolą?
Zalecamy użycie ryżu arborio, carnaroli, acquerello lub Sibari.

Jakiego sera gorgonzola należy użyć do przygotowania risotto?
Zalecamy użycie słodkiej gorgonzoli, aby risotto miało delikatniejszy smak.

Jak nadać risotto mniej intensywny smak gorgonzoli?
Zamiast ubijać risotto z rozdrobnioną gorgonzolą, przygotuj sos gorgonzola, który możesz dodać po podaniu risotto. Przepis znajdziesz klikając tutaj

Jak udekorować risotto z burakami i gorgonzolą?
Możesz dodać kawałki sera gorgonzola (nie przesadź, ponieważ zwiększy to intensywność smaku gorgonzoli), kawałki gotowanego buraka i kilka liści majeranku. Zamiast rozdrobnionego sera można również udekorować sosem z gorgonzoli.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+