Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie
Idealne danie na szybki i smaczny posiłek. Spaghetti alla puttanesca jest przygotowywane z pomidorami, oliwkami, kaparami i anchois: lekko pikantne pierwsze danie o śródziemnomorskim smaku, które można przygotować w mgnieniu oka (około 25 minut do podania na stół). Pochodzenie makaronu alla puttanesca jest przedmiotem sporów między Lacjum a Kampanią, ale pewne jest to, że jest to jeden z najpopularniejszych przepisów w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych dań, takich jak amatriciana, pasta alla boscaiola lub gnocchi alla sorrentina, zapewniamy, że Spaghetti alla puttanesca spełni Twoje oczekiwania. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, więc napisz nam w komentarzach, co myślisz o tym smacznym włoskim przepisie.
Składniki
Materiały
- drewniana łyżka
- rondel
- patelnia
- deska do krojenia
Przygotowanie
- Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dodaj oczyszczony ząbek czosnku, posiekaną świeżą papryczkę chili, posiekane płatki anchois i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Często mieszać, aby anchois się rozpuściły.
- Teraz wlej obrane pomidory na patelnię i rozbij je drewnianą łyżką, a następnie dodaj kapary (wcześniej opłukane pod wodą) i pokruszone czarne oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente we wrzącej wodzie (nie sól go zbyt mocno, ponieważ anchois i kapary nadają sosowi wystarczająco dużo smaku).
- Gdy sos będzie gotowy, usuń ząbek czosnku i dodaj garść posiekanej natki pietruszki do smaku.
- Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię z sosem puttanesca, a następnie szybko wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
- Spaghetti alla puttanesca jest gotowe
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać makaron puttanesca?
Jeden dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Zalecamy jednak zjedzenie dania, gdy tylko będzie gotowe.
Jakich oliwek używa się do makaronu puttanesca?
Idealnymi oliwkami do tego dania są czarne oliwki Gaeta. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz użyć innych rodzajów.
Jakie są warianty makaronu puttanesca?
Makaron puttanesca z tuńczykiem: gdzie tuńczyk zastępuje anchois
Wegetariański makaron puttanesca: przygotowany bez anchois
Dlaczego makaron nazywa się pasta alla puttanesca?
Jedna z teorii na temat pochodzenia nazwy tego dania głosi, że zostało ono stworzone przez prostytutkę improwizującą sos ze składników, które miała pod ręką.