Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Idealne danie na szybki i smaczny posiłek. Spaghetti alla puttanesca jest przygotowywane z pomidorami, oliwkami, kaparami i anchois: lekko pikantne pierwsze danie o śródziemnomorskim smaku, które można przygotować w mgnieniu oka (około 25 minut do podania na stół). Pochodzenie makaronu alla puttanesca jest przedmiotem sporów między Lacjum a Kampanią, ale pewne jest to, że jest to jeden z najpopularniejszych przepisów w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych dań, takich jak amatriciana, pasta alla boscaiola lub gnocchi alla sorrentina, zapewniamy, że Spaghetti alla puttanesca spełni Twoje oczekiwania. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, więc napisz nam w komentarzach, co myślisz o tym smacznym włoskim przepisie.


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.28 (1.64€/porcja)

Materiały

  • drewniana łyżka
  • rondel
  • patelnia
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min

  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 1Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dodaj oczyszczony ząbek czosnku, posiekaną świeżą papryczkę chili, posiekane płatki anchois i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Często mieszać, aby anchois się rozpuściły.
  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 2Teraz wlej obrane pomidory na patelnię i rozbij je drewnianą łyżką, a następnie dodaj kapary (wcześniej opłukane pod wodą) i pokruszone czarne oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 10 do 15 minut.
  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 3W międzyczasie ugotuj makaron al dente we wrzącej wodzie (nie sól go zbyt mocno, ponieważ anchois i kapary nadają sosowi wystarczająco dużo smaku).
  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 4Gdy sos będzie gotowy, usuń ząbek czosnku i dodaj garść posiekanej natki pietruszki do smaku.
  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 5Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię z sosem puttanesca, a następnie szybko wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
  • Spaghetti alla puttanesca, szybkie i smaczne pierwsze danie - Przygotowanie krok 6Spaghetti alla puttanesca jest gotowe

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać makaron puttanesca?
Jeden dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Zalecamy jednak zjedzenie dania, gdy tylko będzie gotowe.

Jakich oliwek używa się do makaronu puttanesca?
Idealnymi oliwkami do tego dania są czarne oliwki Gaeta. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz użyć innych rodzajów.

Jakie są warianty makaronu puttanesca?
Makaron puttanesca z tuńczykiem: gdzie tuńczyk zastępuje anchois
Wegetariański makaron puttanesca: przygotowany bez anchois

Dlaczego makaron nazywa się pasta alla puttanesca?
Jedna z teorii na temat pochodzenia nazwy tego dania głosi, że zostało ono stworzone przez prostytutkę improwizującą sos ze składników, które miała pod ręką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+