Spaghetti alla puttanesca - szybkie i smaczne pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Idealne danie na szybki i smaczny posiłek. Spaghetti alla puttanesca jest przygotowywane z pomidorami, oliwkami, kaparami i anchois: lekko pikantne pierwsze danie o śródziemnomorskim smaku, które można przygotować w mgnieniu oka (około 25 minut do podania na stół). Pochodzenie makaronu alla puttanesca jest przedmiotem sporów między Lacjum a Kampanią, ale pewne jest to, że jest to jeden z najpopularniejszych przepisów w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych dań, takich jak amatriciana, pasta alla boscaiola lub gnocchi alla sorrentina, zapewniamy, że Spaghetti alla puttanesca spełni Twoje oczekiwania. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, więc napisz nam w komentarzach, co myślisz o tym smacznym włoskim przepisie.


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.28 (1.64€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min


Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać makaron puttanesca?
Jeden dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Zalecamy jednak zjedzenie dania, gdy tylko będzie gotowe.

Jakich oliwek używa się do makaronu puttanesca?
Idealnymi oliwkami do tego dania są czarne oliwki Gaeta. Jeśli nie możesz ich znaleźć, możesz użyć innych rodzajów.

Jakie są warianty makaronu puttanesca?
Makaron puttanesca z tuńczykiem: gdzie tuńczyk zastępuje anchois
Wegetariański makaron puttanesca: przygotowany bez anchois

Dlaczego makaron nazywa się pasta alla puttanesca?
Jedna z teorii na temat pochodzenia nazwy tego dania głosi, że zostało ono stworzone przez prostytutkę improwizującą sos ze składników, które miała pod ręką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+