Zupa krem z dyni piżmowej

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
45 min

Nadszedł sezon na kabaczki! Dynia, butternut... Ale jak je przyrządzić? Oto prosty przepis idealny na jesień/zimę: velouté! Wszystko, co musisz zrobić, to gotować składniki przez kilka minut przed zmiksowaniem. Czy to takie proste? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!


Składniki

3
Szacowany koszt: 1.45 (0.48€/porcja)

Materiały

  • Blender

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min

  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 1Dynię wydrążyć, obrać i pokroić na grube kawałki.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 2Roztop masło w dużym rondlu. Podsmaż posiekaną cebulę i dodaj kostki butternut.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 3Smażyć przez około 5 minut, następnie zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 4Gdy mieszanina się zagotuje, przykryć i gotować przez 25 minut na średnim ogniu.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 5Umieść wszystko w blenderze i dodaj płynną śmietanę, którą wcześniej podgrzejesz. Dokładnie zmiksować.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 6Zupa z dyni piżmowej jest już gotowa!

Obserwacje

Dodatki: do velouté można dodać inne warzywa, takie jak por lub marchew. Można również dodać przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa.

Wersja bez laktozy: zastąp klasyczną płynną śmietanę śmietanką sojową, kokosową lub migdałową!



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+