Zupa krem z dyni piżmowej
zagłosuj teraz
Nadszedł sezon na kabaczki! Dynia, butternut... Ale jak je przyrządzić? Oto prosty przepis idealny na jesień/zimę: velouté! Wszystko, co musisz zrobić, to gotować składniki przez kilka minut przed zmiksowaniem. Czy to takie proste? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!
Składniki
3
Szacowany koszt: 1.45Euros€ (0.48€/porcja)
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
- Dynię wydrążyć, obrać i pokroić na grube kawałki.
- Roztop masło w dużym rondlu. Podsmaż posiekaną cebulę i dodaj kostki butternut.
- Smażyć przez około 5 minut, następnie zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy mieszanina się zagotuje, przykryć i gotować przez 25 minut na średnim ogniu.
- Umieść wszystko w blenderze i dodaj płynną śmietanę, którą wcześniej podgrzejesz. Dokładnie zmiksować.
- Zupa z dyni piżmowej jest już gotowa!
Obserwacje
Dodatki: do velouté można dodać inne warzywa, takie jak por lub marchew. Można również dodać przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa.
Wersja bez laktozy: zastąp klasyczną płynną śmietanę śmietanką sojową, kokosową lub migdałową!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!