Zupa krem z dyni piżmowej

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
45 min

Sezon na dynie nadszedł! Dynia, butternut... Jak je przygotować? Oto prosty przepis idealny na jesień/zimę: velouté! Wystarczy gotować składniki przez kilka minut przed zmiksowaniem. Proste, prawda? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się smakiem!

Składniki

3

Materiały

  • Blender

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 1Wydrąż dynię, obierz ją i pokrój na grube kawałki.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 2Roztop masło w dużym garnku. Podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj kawałki dyni butternut.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 3Smaż wszystko przez około 5 minut, następnie zalej wodą. Dodaj kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem, a następnie doprowadź do wrzenia.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 4Gdy mieszanka zacznie wrzeć, przykryj i gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 5Umieść wszystko w blenderze i dodaj płynną śmietanę, którą wcześniej podgrzałeś. Zmiksuj na gładką masę.
  • Zupa krem z dyni piżmowej - Przygotowanie krok 6I gotowe, twoje velouté z dyni piżmowej jest już gotowe!

Obserwacje

Dodatki: do velouté można dodać inne warzywa, takie jak por lub marchew. Można również dodać przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa.

Wersja bez laktozy: zastąp klasyczną płynną śmietanę śmietanką sojową, kokosową lub migdałową!

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: