Zupa krem z dyni piżmowej
zagłosuj teraz
Sezon na dynie nadszedł! Dynia, butternut... Jak je przygotować? Oto prosty przepis idealny na jesień/zimę: velouté! Wystarczy gotować składniki przez kilka minut przed zmiksowaniem. Proste, prawda? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się smakiem!
Składniki
3
Szacowany koszt: 1.45Euros€ (0.48€/porcja)
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
Wydrąż dynię, obierz ją i pokrój na grube kawałki.
Roztop masło w dużym garnku. Podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj kawałki dyni butternut.
Smaż wszystko przez około 5 minut, następnie zalej wodą. Dodaj kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem, a następnie doprowadź do wrzenia.
Gdy mieszanka zacznie wrzeć, przykryj i gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
Umieść wszystko w blenderze i dodaj płynną śmietanę, którą wcześniej podgrzałeś. Zmiksuj na gładką masę.
I gotowe, twoje velouté z dyni piżmowej jest już gotowe!
Obserwacje
Dodatki: do velouté można dodać inne warzywa, takie jak por lub marchew. Można również dodać przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa.
Wersja bez laktozy: zastąp klasyczną płynną śmietanę śmietanką sojową, kokosową lub migdałową!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!