Sernik mojito
zagłosuj teraz
Wybieramy się dziś na deser i koktajl, aby uzyskać smaczny i orzeźwiający efekt :-)
Składniki
8
Na biszkopt :
Krem cytrynowy :
Serek śmietankowy :
Galaretka Mojito :
Materiały
- Forma na zawiasach o średnicy 26 cm
Przygotowanie
- Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Wytnij paski papieru i ułóż je wokół formy (w razie potrzeby lekko posmaruj masłem, aby arkusze dobrze przylegały).
- Biszkopt:
Masła pokruszyć na drobny proszek i dodać roztopione masło. Dobrze wymieszać. - Rozłóż masę na dnie formy i dobrze dociśnij. Schłodzić w lodówce.
- Krem cytrynowy:
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 3 cytryn. (Pamiętaj, aby użyć cienkich plasterków limonki do dekoracji). Dodać je do jajek uprzednio ubitych z cukrem.
Namoczyć 3 arkusze żelatyny w zimnej wodzie. - Umieścić mieszaninę w rondlu na średnim ogniu i stale mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać zmiękczone i wyciśnięte do sucha listki żelatyny. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia, ale nie przechowywać w lodówce.
- Serek śmietankowy:
Ubić razem fromage frais, mascarpone i cukier. Dodać niezbyt gorący krem cytrynowy i dobrze wymieszać. - Przełóż masę łyżką do formy i wygładź tak bardzo, jak to możliwe. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Galaretka mojito :
Namoczyć liście żelatyny w zimnej wodzie.
W rondelku podgrzać wodę, rum, cukier, sok i skórkę z limonki, dodać drobno posiekane liście mięty. Gotować przez kilka minut, aż alkohol wyparuje. - Zdjąć z ognia i dodać odsączone listki żelatyny (nie wrzucać ich do gotującego się płynu, ponieważ zniweluje to właściwości żelujące).
Wylać na serek śmietankowy w formie i natychmiast zamrozić przez 30 minut. Upewnij się, że forma jest ustawiona pionowo, tak aby lustro było jak najbardziej poziome. - Wyjąć sernik z formy i udekorować plasterkami cytryny i listkami mięty.
W razie potrzeby przygotować bitą śmietanę, ubijając zimną śmietanę z cukrem, aż stężeje. - Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij bitą śmietanę wokół ciasta. I voila, sernik mojito jest gotowy!
Obserwacje
Petits-beurres: mogą być zastąpione przez speculoos.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!