Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
45 min

Szukasz kruchego ciasta, które różni się od zwykłego? Dodaj trochę barwnika lub nawet kilka kolorów, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt ;-) Niech przemówi nasza patriotyczna strona z niebieskim, białym i czerwonym i gotowe! Oto kilka pięknych, małych, spiralnych ciasteczek w barwach Francji, które można zjeść jako przekąskę!


Składniki

10
Szacowany koszt: 1.49 (0.15€/porcja)

Materiały

  • Wałek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania10 min

  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj cukier, jajko i sól. Następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Na koniec dodać mąkę i zagnieść ciasto.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 2Podzielić ciasto na 3 kulki o równej wadze.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 3Pokoloruj każdą kulkę ciasta na niebiesko, biało i czerwono.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 4Rozłóż niebieskie, czerwone i białe ciasto, a następnie ułóż je jedno na drugim, zaczynając od niebieskiego, a kończąc na czerwonym. Zwiń 3 warstwy razem, aby uformować kiełbaskę.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 5Przykryj ciasto folią spożywczą i zamroź na 30 minut, aby ułatwić krojenie. Następnie pokrój ciasto na kawałki o szerokości 1 cm.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 6Umieść kruche ciasteczka na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka, francuska flaga - Przygotowanie krok 7A teraz Twoje kruche ciasteczka w kolorach francuskiej flagi są gotowe!

Obserwacje

Masło: Jeśli nie masz czasu, aby pozwolić mu zmięknąć, pokrój je na małe kawałki, aby przyspieszyć ten proces!

Ciasto : Tutaj jesteś na etapie "wyrabiania ciasta" i co za horror, ciasto nie chce odchodzić od palców i strasznie się klei! Nie panikuj, odrobina dodatkowej mąki odetnie sznurek ;-)

Barwienie: niektóre barwniki (płynne lub w proszku) mogą zmienić teksturę ciasta. Należy więc uważać, aby nie przesadzić i dodawać barwnik w małych, stopniowych dawkach.

Montaż: Rozwałkowując 3 kolorowe ciasta za pomocą wałka do ciasta, upewnij się, że powierzchnia robocza jest posypana mąką, w przeciwnym razie ciasto będzie się kleić. Z drugiej strony, gdy kładziesz je jedno na drugim i zwijasz, tworząc spirale, unikaj pozostawania na posypanej mąką powierzchni roboczej. Ciasto może się nie skleić, a operacja będzie bardziej niebezpieczna :-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+