Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi
Szukasz kruchego ciasta, które różni się od zwykłego? Dodaj trochę barwnika lub nawet kilka kolorów, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt ;-) Niech przemówi nasza patriotyczna strona z niebieskim, białym i czerwonym i gotowe! Oto piękne, małe, spiralne ciasteczka w barwach Francji, które można zjeść jako przekąskę!
Składniki
Materiały
- Wałek do ciasta
Przygotowanie
W misce wymieszaj cukier, jajko i sól. Następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 3 kulki o równej wadze.
Pokoloruj każdą kulkę ciasta na niebiesko, biało i czerwono.
Rozwałkuj niebieskie, czerwone i białe ciasto, a następnie ułóż je jedno na drugim, zaczynając od niebieskiego, a kończąc na czerwonym. Zwiń 3 warstwy razem, aby uformować kiełbaskę.
Przykryj ciasto folią spożywczą i zamroź na 30 minut, aby ułatwić krojenie. Następnie pokrój ciasto na kawałki o szerokości 1 cm.
Umieść kruche ciasteczka na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
A teraz Twoje kruche ciasteczka w kolorach francuskiej flagi są gotowe!
Obserwacje
Masło: Jeśli nie masz czasu, aby pozwolić mu zmięknąć, pokrój je na małe kawałki, aby przyspieszyć ten proces!
Ciasto : Tutaj jesteś na etapie "wyrabiania ciasta" i co za horror, ciasto nie chce odchodzić od palców i strasznie się klei! Nie panikuj, odrobina dodatkowej mąki odetnie sznurek ;-)
Barwienie: niektóre barwniki (płynne lub w proszku) mogą zmienić teksturę ciasta. Należy więc uważać, aby nie przesadzić i dodawać barwnik w małych, stopniowych dawkach.
Montaż: Rozwałkowując 3 kolorowe ciasta za pomocą wałka do ciasta, upewnij się, że powierzchnia robocza jest posypana mąką, w przeciwnym razie ciasto będzie się kleić. Z drugiej strony, gdy kładziesz je jedno na drugim i zwijasz, tworząc spirale, unikaj pozostawania na posypanej mąką powierzchni roboczej. Ciasto może się nie skleić, a operacja będzie bardziej niebezpieczna :-)