Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
7 porcji
łatwe
15 min

Lubisz hiszpańskie gazpacho? Pokochasz Salmorejo! Prosto z Kordoby (południowa Hiszpania), ta gęsta, spieniona zimna zupa pomidorowa z pewnością wywoła mrowienie kubków smakowych jako aperitif lub przystawka. Jest to wyjątkowo łatwy przepis, który nie wymaga gotowania i wymaga bardzo niewielu składników. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkami szynki i jajkiem na wierzchu, ale to od Ciebie zależy, jak ją przyrządzisz, zgodnie z Twoimi ulubionymi potrawami :-)


Składniki

7
Szacowany koszt: 4.96 (0.71€/porcja)

Materiały

  • Blender

Przygotowanie


  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 1W blenderze dodaj świeże pomidory, obrane ze skórki i posiekane oraz ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko razem. Gdy nie będzie już żadnych kawałków, dodaj sól i ponownie zmiksuj.
  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj bułkę tartą do mieszanki. Pozostaw do namoczenia na 2 minuty, aby zmiękły.
  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 3Zmiksuj ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź konsystencję, zanurzając łyżkę w blenderze.
  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 4Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając mieszaninę.
  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 5Następnie możesz cieszyć się nim w hiszpańskim stylu, dodając do miski kawałki peklowanej szynki i jajko na twardo. Na koniec dodaj trochę oliwy z oliwek.
  • Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno - Przygotowanie krok 6A teraz twoje Salmorejo jest gotowe!


Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+