Chleb bananowy, ciasto bananowe

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
1 h 10 m

Na deser lub przekąskę, ten typowo amerykański przepis to dla nas gratka! W rzeczywistości czasami przygotowuje się go tam jak bochenek chleba, stąd nazwa "chleb bananowy" → "Pain à la banane" ;-)


Składniki

10
Szacowany koszt: 2.46 (0.25€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania55 min

  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój banany na kawałki. Następnie, używając widelca, rozgnieć je na purée.
  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 2Wymieszaj miękkie masło z brązowym cukrem, a następnie dodaj 2 jajka i ponownie wymieszaj.
  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 4Na koniec dodaj rozgniecione banany do masy i dobrze wymieszaj.
  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 5Piec przez 55 minut w temperaturze 180°C.
  • Chleb bananowy, ciasto bananowe - Przygotowanie krok 6Chlebek bananowy jest już gotowy!

Obserwacje

Dodatki: Można dodać suszone owoce, kakao w proszku lub wiórki czekoladowe.

Dodanie banana do przepisu: można dodać go na początku, przed jajkami lub na końcu. Pierwsza opcja sprawi, że ciasto będzie "gładsze", a banan będzie dobrze wkomponowany. Druga opcja (wybrana w tym przepisie) oznacza, że banan nie wtopi się tak dobrze, więc będzie więcej "kawałków", które nadadzą deserowi bardziej rozpływającą się w ustach konsystencję.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+