Chleb bananowy, ciasto bananowe
zagłosuj teraz
Na deser lub przekąskę, ten typowo amerykański przepis to dla nas gratka! W rzeczywistości czasami przygotowuje się go tam jak bochenek chleba, stąd nazwa "chleb bananowy" → "Pain à la banane" ;-)
Składniki
10
Szacowany koszt: 2.46Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania55 min
- Obierz i pokrój banany na kawałki. Następnie, używając widelca, rozgnieć je na purée.
- Wymieszaj miękkie masło z brązowym cukrem, a następnie dodaj 2 jajka i ponownie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj rozgniecione banany do masy i dobrze wymieszaj.
- Piec przez 55 minut w temperaturze 180°C.
- Chlebek bananowy jest już gotowy!
Obserwacje
Dodatki: Można dodać suszone owoce, kakao w proszku lub wiórki czekoladowe.
Dodanie banana do przepisu: można dodać go na początku, przed jajkami lub na końcu. Pierwsza opcja sprawi, że ciasto będzie "gładsze", a banan będzie dobrze wkomponowany. Druga opcja (wybrana w tym przepisie) oznacza, że banan nie wtopi się tak dobrze, więc będzie więcej "kawałków", które nadadzą deserowi bardziej rozpływającą się w ustach konsystencję.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!