Ciasto bananowe bez cukru - chlebek bananowy
zagłosuj teraz
Czy uważasz, że desery są często zbyt słodkie? Nasze ciasto bananowe z gwarancją 0 cukru zachwyci Cię! Nasza rada? Oczywiście bardzo dojrzałe banany! Ten przepis jest nie tylko bezcukrowy, ale także antyodpadowy ;-) W końcu nie myślałeś o wyrzuceniu bananów, prawda? Co więcej, ten przepis jest bezglutenowy i wegański! Oto krok po kroku, z naszymi pisemnymi wyjaśnieniami + zdjęciami ↓ ↓
Składniki
8
Opcjonalnie :
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na talerzu pokrój banany na kawałki i rozgnieć je widelcem. - Umieść mieszaninę w misce, a następnie dodaj mleko roślinne, proszek do pieczenia, wodorowęglan, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy i wymieszaj. (Dodanie octu jabłkowego aktywuje wodorowęglan, który utworzy pianę :-) )
- Stopniowo dodawać mąkę ryżową i wymieszać.
- Umieść masę w formie do ciasta.
- Opcjonalnie: pół banana pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 45 minut. - Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 45 minut.
- Sprawdź, czy jest ugotowany, wbijając w niego nóż. Jeśli czubek wychodzi nienaruszony, jest gotowy!
Obserwacje
Dodanie przypraw: do ciasta można dodać 1 łyżeczkę cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Inne składniki: do ciasta można dodać chipsy czekoladowe lub jagody, aby efekt był jeszcze smaczniejszy :-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!