Ciasto bananowe
Być może słyszałeś już o mug cake, ciastach przygotowywanych i pieczonych w kubku dla odrobiny indywidualnej przyjemności? Tutaj ciasto ma formę miski, dzięki czemu można je wyjąć z formy i cieszyć się nim jeszcze bardziej! I tak, możliwe jest zjedzenie śniadania składającego się z lekkiego, pożywnego ciasta, które jest gotowe w zaledwie 10 minut (oczywiście ten przepis będzie również idealny jako deser lub przekąska)!
Składniki
Do dekoracji:
Przygotowanie
- W misce rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko i mleko i dobrze wymieszaj.
- Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i brązowy cukier do masy i dobrze wymieszaj.
- Wlej ciasto do miski i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na maksymalnej mocy.
- Rozformuj i udekoruj według własnego uznania.
Obserwacje
Banany : te, które są plamiste i zbyt dojrzałe, są idealne do tego przepisu! Nie tylko można je łatwiej rozgnieść, ale są tak słodkie, że można zmniejszyć spożycie cukru ;-)
Nietolerancja laktozy/glutenu: cała masa alternatyw! Jeśli chodzi o gluten, zastąp płatki owsiane na przykład płatkami gryczanymi lub ryżowymi. Jeśli chodzi o laktozę, zastąp mleko krowie innym mlekiem roślinnym (migdałowym, kokosowym, z orzechów laskowych itp.).
Przechowywanie: Bowl cake może być spożywany na ciepło lub na zimno. Należy jednak przechowywać go w ciągu godziny od zrobienia, w przeciwnym razie może stać się zbyt suchy, co byłoby prawdziwą szkodą ;-)
Lekkość: Nie martw się, jeśli ten przepis jest zbyt ciężki do strawienia, ponieważ fakt, że nie zawiera mąki ani masła sprawia, że jest łatwiejszy do strawienia.