Ciasto czekoladowe - bez laktozy
Czy kiedykolwiek próbowałeś Mug Cake? To małe ciasto, które jest gotowe w mgnieniu oka, ponieważ jest przygotowywane w kubku i gotowane w kuchence mikrofalowej. Cóż, od teraz zrób miejsce dla Bowl Cake! Pomysł jest ten sam, tylko pojemnik jest inny: nie jest to już kubek, ale miska! Większy rozmiar tego ciasta sprawia, że jest ono idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet deser po lekkim posiłku.
Składniki
Do dekoracji :
Przygotowanie
- W misce rozgnieć banana widelcem na purée.
- Dodaj jajko, mleko migdałowe, brązowy cukier, kakao w proszku i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodać musli i wymieszać.
- Wlać mieszaninę do miski i mikrofalować przez 3 minuty z maksymalną mocą.
- Wyjmij z formy i udekoruj według własnego uznania! Tutaj dodaliśmy owoce kiwi i orzechy włoskie.
- Ciasto w misce jest gotowe!
Obserwacje
Mleko migdałowe: Ten przepis jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy/alergią. Zgadza się, ponieważ jest zrobiony z mleka migdałowego! Jeśli jednak nie jesteś jego fanem, możesz wybrać inne mleko roślinne lub po prostu użyć klasycznego mleka krowiego.
Gotowanie w kuchence mikrofalowej: wykorzystaj ten czas na przygotowanie składników, których użyjesz do dekoracji. Teraz nadszedł czas, aby pokroić nasze najpiękniejsze owoce i wyjąć nasze najpiękniejsze nasiona / orzechy, aby ten przepis był nie tylko bardziej kuszący, ale także bardziej kompletny pod względem odżywczym!
Przechowywanie: Ten przepis na Bowl Cake może być spożywany na ciepło lub na zimno. Należy jednak zjeść go w ciągu godziny od ugotowania, w przeciwnym razie po kilku godzinach ciasto będzie suche. W rzeczywistości już sam zapach tego ciasta wydobywający się z kuchenki mikrofalowej sprawi, że od razu będziesz chciał je ugryźć!
Lekkość: Kolejną wspaniałą rzeczą w tym przepisie jest to, że jest on znacznie lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż mogłoby się wydawać! W rzeczywistości brak mąki i masła oraz dodatek mleka roślinnego sprawiają, że jest on znacznie łatwiejszy do strawienia. Jeśli chcesz pójść jeszcze dalej, przygotuj wersję bezglutenową, zastępując klasyczne musli płatkami gryczanymi lub ryżowymi ;-)