Ciasto czekoladowe - bez laktozy

zagłosuj teraz
Desser
1 porcji
łatwe
13 min

Czy kiedykolwiek próbowałeś Mug Cake? To małe ciasto, które jest gotowe w mgnieniu oka, ponieważ jest przygotowywane w kubku i gotowane w kuchence mikrofalowej. Cóż, od teraz zrób miejsce dla Bowl Cake! Pomysł jest ten sam, tylko pojemnik jest inny: nie jest to już kubek, ale miska! Większy rozmiar tego ciasta sprawia, że jest ono idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet deser po lekkim posiłku.


Składniki

1

Do dekoracji :


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania3 min

  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 1W misce rozgnieć banana widelcem na purée.
  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 2Dodaj jajko, mleko migdałowe, brązowy cukier, kakao w proszku i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 3Na koniec dodać musli i wymieszać.
  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 4Wlać mieszaninę do miski i mikrofalować przez 3 minuty z maksymalną mocą.
  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 5Wyjmij z formy i udekoruj według własnego uznania! Tutaj dodaliśmy owoce kiwi i orzechy włoskie.
  • Ciasto czekoladowe - bez laktozy - Przygotowanie krok 6Ciasto w misce jest gotowe!

Obserwacje

Mleko migdałowe: Ten przepis jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy/alergią. Zgadza się, ponieważ jest zrobiony z mleka migdałowego! Jeśli jednak nie jesteś jego fanem, możesz wybrać inne mleko roślinne lub po prostu użyć klasycznego mleka krowiego.

Gotowanie w kuchence mikrofalowej: wykorzystaj ten czas na przygotowanie składników, których użyjesz do dekoracji. Teraz nadszedł czas, aby pokroić nasze najpiękniejsze owoce i wyjąć nasze najpiękniejsze nasiona / orzechy, aby ten przepis był nie tylko bardziej kuszący, ale także bardziej kompletny pod względem odżywczym!

Przechowywanie: Ten przepis na Bowl Cake może być spożywany na ciepło lub na zimno. Należy jednak zjeść go w ciągu godziny od ugotowania, w przeciwnym razie po kilku godzinach ciasto będzie suche. W rzeczywistości już sam zapach tego ciasta wydobywający się z kuchenki mikrofalowej sprawi, że od razu będziesz chciał je ugryźć!

Lekkość: Kolejną wspaniałą rzeczą w tym przepisie jest to, że jest on znacznie lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż mogłoby się wydawać! W rzeczywistości brak mąki i masła oraz dodatek mleka roślinnego sprawiają, że jest on znacznie łatwiejszy do strawienia. Jeśli chcesz pójść jeszcze dalej, przygotuj wersję bezglutenową, zastępując klasyczne musli płatkami gryczanymi lub ryżowymi ;-)



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+