Ciasto francuskie krok po kroku - przepis na idealne ciasto

zagłosuj teraz
Inny
19 porcji
trudne
4 h 25 m

Ten przepis na domowe ciasto francuskie sprawi, że Twoje wypieki i pikantne tarty będą jeszcze bardziej chrupiące i nie będzie można się im oprzeć! Wiemy, jak imponujące może być to ciasto, dlatego przeprowadzimy Cię krok po kroku przez cały proces, korzystając z naszego szczegółowego przepisu poniżej. Film wideo podpowie również, jak przygotować pyszne domowe ciasto francuskie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że można go używać zarówno do przyrządzania słodkich, jak i wytrawnych potraw. Ciasto francuskie na aperitif, pikantne tarty, ciasta z szynką i serem, słodkie tarty i słynne mille-feuilles - możesz wymienić wszystko! A gdy już wypróbujesz te przepisy z domowym ciastem francuskim, nie będziesz mógł wrócić do tych kupionych w sklepie ;-)


Składniki

19
Szacowany koszt: 2.26 (0.12€/porcja)

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania25 min


Obserwacje

Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.
Pojedyncze i podwójne obroty: nie musisz wykonywać obu, możesz na przykład wykonać 5 pojedynczych lub 3 podwójne obroty.
Czas odpoczynku: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny, jeśli czas odpoczynku jest zbyt krótki, masło może stać się miękkie i "marmurkowe" (już nie jedna warstwa, ale wiele kawałków). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+