Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
6 porcji
łatwe
35 min

Chrupiący camembert zawinięty w ciasto francuskie! Połącz z szynką i cebulą, aby uzyskać jeszcze więcej smaku. Łatwy i przyjemny przepis, idealny na chłodne jesienno-zimowe dni :-)

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą - Przygotowanie krok 1Rozwiń ciasto francuskie. Przekrój camembert na pół (poziomo) i umieść jedną połówkę na środku ciasta.
  • Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą - Przygotowanie krok 2Połóż plaster szynki peklowanej na połówce camemberta wraz z cebulą, uprzednio pokrojoną i podsmażoną.
  • Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą - Przygotowanie krok 3Zamknij camembert i pokrój ciasto francuskie na 8 kawałków. Złóż ciasto francuskie nad camembertem, zachodząc na siebie każdy kawałek, aby uzyskać ładne wykończenie. Posmaruj ubitym jajkiem.
  • Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą - Przygotowanie krok 4Piec przez 20 minut w temperaturze 190°C.
  • Ciasto francuskie z camembertem, szynką i cebulą - Przygotowanie krok 5I voilà, twoje ciasto francuskie z camembertem jest gotowe!

Obserwacje

Dodatki: w zależności od upodobań, do ciasta francuskiego można dodać dowolną inną potrawę, pod warunkiem, że jest na tyle mała, że spokojnie zmieści się pod ciastem francuskim. Aromatyczne zioła są również mile widziane, podobnie jak miód w wersji słodko-pikantnej ;-)
Serwowanie: Kiedy camembert wyjdzie z piekarnika, kuszące jest, aby go pokroić i zjeść od razu. Nie wahaj się jednak odczekać od 5 do 10 minut, aż camembert ostygnie, w przeciwnym razie może rozpłynąć się po całym naczyniu!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: