Superłatwy pain cocotte
Jesteśmy przyzwyczajeni do używania naszego dużego naczynia żaroodpornego do boeuf bourguignon lub ratatouille, ale czy wiesz, że możesz go również użyć do zrobienia chleba w bardzo prosty sposób? Ten prosty przepis pozwala upiec chleb, który jest (prawie) tak pyszny jak chleb z piekarni, z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem, idealny na tosty lub bruschettę :-)
Składniki
Materiały
- 1 robot kuchenny (w tym przypadku Kitchenaid)
- 1 naczynie do zapiekanek
- papier do pieczenia
Przygotowanie
- Umieść suche drożdże piekarskie w misce miksera. Dodaj odrobinę ciepłej wody (resztę dodasz później). Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Wsyp mąkę do miksera, a następnie dodaj sól i wodę.
- Ugniatać na prędkości 2-3 (robot kuchenny Kitchenaid) przez 6 minut.
- Rozwałkować ciasto i pozostawić w misce, pod czystą ściereczką, na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Odsączyć ciasto. Ponownie uformuj ciasto w kulę i umieść papier do pieczenia na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie umieść ciasto na wierzchu. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Zdejmij ściereczkę, wytnij szczeliny w cieście i zamknij naczynie żaroodporne pokrywką.
- Umieścić zapiekankę w zimnym piekarniku i piec przez 1 godzinę w temperaturze 230°C.
- Po tym czasie wyjąć zapiekankę z piekarnika i wyjąć chleb z zapiekanki.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jakiej mąki powinienem użyć?
Używamy mąki pszennej T45, ale można urozmaicić przepisy, zmieniając/mieszając mąki.
Jakie nasiona powinienem dodać?
Możesz dodać mak, orzechy laskowe lub włoskie.
Jak zastąpić suche drożdże piekarskie drożdżami świeżymi?
Należy dodać dwa razy więcej świeżych drożdży niż suchych. Nie trzeba ich ponownie nawadniać. Możesz umieścić wszystkie składniki bezpośrednio w mikserze i zagnieść ciasto.
Z czym jeść pain cocotte?
Można je jeść na słodko, na przykład z masłem i dżemem, lub na słono. Nasze najlepsze przepisy na kanapki znajdziesz tutaj.
Czy pain cocotte piecze się w piekarniku z termoobiegiem?
Upiekliśmy pain cocotte w piekarniku zaprogramowanym na termoobieg, ale można również zaprogramować piekarnik na termoobieg statyczny.
Czy można piec pain cocotte w zimnym lub gorącym piekarniku?
Zapiekankę należy umieścić w zimnym piekarniku. Nie należy rozgrzewać piekarnika.
Czy pain cocotte piecze się z pokrywką?
Podczas pieczenia należy pozostawić pokrywkę na zapiekance.
Jaka jest pojemność używanego naczynia do zapiekania?
Pojemność naszego naczynia do zapiekania wynosi 3,9 l.