Superłatwy pain cocotte

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
3 h 20 m

Jesteśmy przyzwyczajeni do używania naszego dużego naczynia żaroodpornego do boeuf bourguignon lub ratatouille, ale czy wiesz, że możesz go również użyć do zrobienia chleba w bardzo prosty sposób? Ten prosty przepis pozwala upiec chleb, który jest (prawie) tak pyszny jak chleb z piekarni, z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem, idealny na tosty lub bruschettę :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 0.74 (0.12€/porcja)

Materiały

  • 1 robot kuchenny (w tym przypadku Kitchenaid)
  • 1 naczynie do zapiekanek
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 h 10 m
Gotowania1 h

  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 1Umieść suche drożdże piekarskie w misce miksera. Dodaj odrobinę ciepłej wody (resztę dodasz później). Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 2Wsyp mąkę do miksera, a następnie dodaj sól i wodę.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 3Ugniatać na prędkości 2-3 (robot kuchenny Kitchenaid) przez 6 minut.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 4Rozwałkować ciasto i pozostawić w misce, pod czystą ściereczką, na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 5Odsączyć ciasto. Ponownie uformuj ciasto w kulę i umieść papier do pieczenia na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie umieść ciasto na wierzchu. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 6Zdejmij ściereczkę, wytnij szczeliny w cieście i zamknij naczynie żaroodporne pokrywką.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 7Umieścić zapiekankę w zimnym piekarniku i piec przez 1 godzinę w temperaturze 230°C.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 8Po tym czasie wyjąć zapiekankę z piekarnika i wyjąć chleb z zapiekanki.
  • Superłatwy pain cocotte - Przygotowanie krok 9Wszystko gotowe!

Obserwacje

Jakiej mąki powinienem użyć?
Używamy mąki pszennej T45, ale można urozmaicić przepisy, zmieniając/mieszając mąki.

Jakie nasiona powinienem dodać?
Możesz dodać mak, orzechy laskowe lub włoskie.

Jak zastąpić suche drożdże piekarskie drożdżami świeżymi?
Należy dodać dwa razy więcej świeżych drożdży niż suchych. Nie trzeba ich ponownie nawadniać. Możesz umieścić wszystkie składniki bezpośrednio w mikserze i zagnieść ciasto.

Z czym jeść pain cocotte?
Można je jeść na słodko, na przykład z masłem i dżemem, lub na słono. Nasze najlepsze przepisy na kanapki znajdziesz tutaj.

Czy pain cocotte piecze się w piekarniku z termoobiegiem?
Upiekliśmy pain cocotte w piekarniku zaprogramowanym na termoobieg, ale można również zaprogramować piekarnik na termoobieg statyczny.

Czy można piec pain cocotte w zimnym lub gorącym piekarniku?
Zapiekankę należy umieścić w zimnym piekarniku. Nie należy rozgrzewać piekarnika.

Czy pain cocotte piecze się z pokrywką?
Podczas pieczenia należy pozostawić pokrywkę na zapiekance.

Jaka jest pojemność używanego naczynia do zapiekania?
Pojemność naszego naczynia do zapiekania wynosi 3,9 l.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+