Ciasto marchewkowe
zagłosuj teraz
Prawdopodobnie słyszałeś już o słynnym cieście marchewkowym! To prawda, że to ciasto marchewkowe może doprowadzić do ogólnego zdumienia. Ale dlaczego nie zrobić go samemu? Dodaj trochę orzechów włoskich i gotowe!
Składniki
8
Na ciasto :
Do kremu:
Szacowany koszt: 6.21Euros€ (0.78€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
- Wbić 3 jajka.
Miksując, dodać pozostałe składniki w następującej kolejności:
+ olej
+ roztopione masło (nie gorące)
+ ekstrakt waniliowy
+ brązowy cukier
+ cukier biały
+ połowa mąki
Dobrze wymieszać. - Następnie dodać :
+ resztę mąki
+ cynamon
+ sól
+ proszek do pieczenia
Dobrze wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto. - Zmiksuj marchewki i dodaj do masy za pomocą szpatułki.
Dobrze wymieszać. - Na koniec dodaj orzechy włoskie i dobrze wymieszaj szpatułką.
- Wysmarować masłem dwie foremki o tej samej średnicy i równomiernie rozdzielić między nie ciasto.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. - W międzyczasie przygotuj krem:
Energicznie zmiksować masło w temperaturze pokojowej.
Dodać cukier puder.
Dobrze wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. - Na koniec dodaj serek Philadelphia i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odstawić do lodówki na 5 minut. - W międzyczasie oba ciasta się ugotowały.
Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z foremek.
Przyciąć wierzchy ciastek za pomocą krajalnicy do biszkoptów, tak aby były tej samej wysokości (zobacz film na końcu przepisu). - Rozsmaruj krem na wierzchu jednego z dwóch ciast (nie cały, więcej będzie potrzebne do ostatecznej dekoracji na wierzchu).
- Umieść drugie ciasto na pierwszym i udekoruj wierzch za pomocą rękawa cukierniczego.
- Na koniec posyp cynamonem i wstaw do lodówki na 10-15 minut przed podaniem.
I to wszystko!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!