Ciasto marchewkowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h

Prawdopodobnie słyszałeś już o słynnym cieście marchewkowym! To prawda, że to ciasto marchewkowe może doprowadzić do ogólnego zdumienia. Ale dlaczego nie zrobić go samemu? Dodaj trochę orzechów włoskich i gotowe!


Składniki

8

Na ciasto :

Do kremu:

Szacowany koszt: 6.21 (0.78€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min

  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 1Wbić 3 jajka.
    Miksując, dodać pozostałe składniki w następującej kolejności:
    + olej
    + roztopione masło (nie gorące)
    + ekstrakt waniliowy
    + brązowy cukier
    + cukier biały
    + połowa mąki

    Dobrze wymieszać.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 2Następnie dodać :
    + resztę mąki
    + cynamon
    + sól
    + proszek do pieczenia

    Dobrze wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 3Zmiksuj marchewki i dodaj do masy za pomocą szpatułki.

    Dobrze wymieszać.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 4Na koniec dodaj orzechy włoskie i dobrze wymieszaj szpatułką.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 5Wysmarować masłem dwie foremki o tej samej średnicy i równomiernie rozdzielić między nie ciasto.
    Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 6W międzyczasie przygotuj krem:
    Energicznie zmiksować masło w temperaturze pokojowej.
    Dodać cukier puder.

    Dobrze wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 7Na koniec dodaj serek Philadelphia i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Odstawić do lodówki na 5 minut.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 8W międzyczasie oba ciasta się ugotowały.
    Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z foremek.
    Przyciąć wierzchy ciastek za pomocą krajalnicy do biszkoptów, tak aby były tej samej wysokości (zobacz film na końcu przepisu).
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 9Rozsmaruj krem na wierzchu jednego z dwóch ciast (nie cały, więcej będzie potrzebne do ostatecznej dekoracji na wierzchu).
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 10Umieść drugie ciasto na pierwszym i udekoruj wierzch za pomocą rękawa cukierniczego.
  • Ciasto marchewkowe - Przygotowanie krok 11Na koniec posyp cynamonem i wstaw do lodówki na 10-15 minut przed podaniem.

    I to wszystko!


Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+