Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 5 m

Jeśli chodzi o proste, szybkie i ekonomiczne posiłki, ciasto to podstawa! Z serem feta i oliwkami, szynką, a nawet raclette, jest to bez wątpienia idealny posiłek towarzyszący sałatce, jako aperitif, a nawet na piknik! Aby uzyskać bardziej jesienną wersję, zdecydowaliśmy się dodać orzechy włoskie, które doskonale komponują się z kozim serem i boczkiem :-) A jeśli chodzi o wersje mini, nie wahaj się wypróbować naszych przepisów na pikantne muffinki!


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.08 (1.01€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta: 24x11 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania55 min

  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 1Zacznij od smażenia smalcu przez kilka minut na patelni na średnim ogniu, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 2Rozłup orzechy włoskie, jeśli to konieczne, a następnie zmiażdż je. Pokrój kozi ser na małe kawałki.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 3Zacznij od wymieszania suchych składników ciasta w dużej misce: mąki, proszku do pieczenia i pieprzu.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 4Dodaj jajka i oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Wlewaj mleko po trochu na raz i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj polewę: posiekane orzechy włoskie, posiekany ser i grillowany boczek. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 6Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 do 45 minut (sprawdź, czy jest gotowe).
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi - Przygotowanie krok 7I voilà, ciasto jest gotowe! Idealne na jesień lub na bufet!

Obserwacje

Jakiego nadzienia powinienem użyć do pikantnego ciasta?
My wybraliśmy nadzienie z boczku, koziego sera i orzechów włoskich, ale można też użyć sezonowych warzyw, aby zmieniać smaki przez cały rok!

Jak przechowywać pikantne ciasto?
Ciasto można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.

Czy można zamrozić pikantne ciasto?
Możesz zamrozić to ciasto bez żadnych obaw!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+