Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami włoskimi

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
Å‚atwe
1 h 5 m

Jeśli chodzi o proste, szybkie i ekonomiczne posiłki, ciasto to podstawa! Z serem feta i oliwkami, szynką, a nawet raclette, jest to bez wątpienia idealny posiłek towarzyszący sałatce, jako aperitif, a nawet na piknik! Aby uzyskać bardziej jesienną wersję, zdecydowaliśmy się dodać orzechy włoskie, które doskonale komponują się z kozim serem i boczkiem :-) A jeśli chodzi o wersje mini, nie wahaj się wypróbować naszych przepisów na pikantne muffinki!


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.08 (1.01€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta: 24x11 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania55 min

  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 1Zacznij od smażenia smalcu przez kilka minut na patelni na Å›rednim ogniu, aż do uzyskania zÅ‚otobrÄ…zowego koloru.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 2RozÅ‚up orzechy wÅ‚oskie, jeÅ›li to konieczne, a nastÄ™pnie zmiażdż je. Pokrój kozi ser na maÅ‚e kawaÅ‚ki.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 3Zacznij od wymieszania suchych skÅ‚adników ciasta w dużej misce: mÄ…ki, proszku do pieczenia i pieprzu.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 4Dodaj jajka i oliwÄ™ z oliwek i dobrze wymieszaj. Wlewaj mleko po trochu na raz i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj polewÄ™: posiekane orzechy wÅ‚oskie, posiekany ser i grillowany boczek. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 6Wlej ciasto do wysmarowanej tÅ‚uszczem formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 do 45 minut (sprawdź, czy jest gotowe).
  • Ciasto z boczkiem, kozim serem i orzechami wÅ‚oskimi - Przygotowanie krok 7I voilà, ciasto jest gotowe! Idealne na jesieÅ„ lub na bufet!

Obserwacje

Jakiego nadzienia powinienem użyć do pikantnego ciasta?
My wybraliśmy nadzienie z boczku, koziego sera i orzechów włoskich, ale można też użyć sezonowych warzyw, aby zmieniać smaki przez cały rok!

Jak przechowywać pikantne ciasto?
Ciasto można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.

Czy można zamrozić pikantne ciasto?
Możesz zamrozić to ciasto bez żadnych obaw!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+