Szybki i łatwy karmel z solonego masła

zagłosuj teraz
Inny
15 porcji
łatwe
15 min

Na przekąskę lub po prostu na dobry początek dnia, posmaruj tosty odrobiną karmelu z solonego masła! Można go również użyć do posmarowania ciastek lub lodów ;-)

Składniki

15

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 1Umieść cukier w rondlu na średnim ogniu. Pozwól mu się roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając rondel, aby wymieszać.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 2Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszaj.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj śmietanę, uważając na rozpryski, i mieszaj, aż karmel się dobrze rozpuści. Pozostaw do zagotowania, a następnie gotuj przez około dziesięć minut, stale mieszając, aż karmel zgęstnieje. Będzie on nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 4Przelej do czystego szklanego słoika, a następnie schłódź przez co najmniej 2 godziny przed użyciem.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 5Karmel z solonego masła jest już gotowy!

Obserwacje

Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli.

Gęstszy karmel? Usuń trochę płynnej śmietany, aby uzyskać gęstszy efekt.

Jak długo mogę przechowywać karmel z solonego masła? Karmel można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: