Szybki i łatwy karmel z solonego masła
zagłosuj teraz
Na przekąskę lub po prostu na dobry początek dnia, posmaruj tosty odrobiną solonego masła karmelowego! Można go również użyć do posmarowania ciastek lub lodów ;-)
Składniki
15
Szacowany koszt: 1.42Euros€ (0.09€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
- Umieść cukier w rondlu na średnim ogniu. Pozwól mu się roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając patelnię, aby wymieszać.
- Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszać.
- Dodaj śmietanę, uważając, aby się nie rozprysnęła, i mieszaj, aż karmel się rozpuści. Pozostawić do zagotowania, a następnie zagęszczać przez około dziesięć minut, stale mieszając. Karmel będzie nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie.
- Przelać do czystego szklanego słoika i schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed użyciem.
- Karmel z solonego masła jest już gotowy!
Obserwacje
Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli.
Gęstszy karmel? Usuń trochę płynnej śmietany, aby uzyskać gęstszy efekt.
Jak długo mogę przechowywać karmel z solonego masła? Karmel można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!