Szybki i łatwy karmel z solonego masła

zagłosuj teraz
Inny
15 porcji
Å‚atwe
15 min

Na przekąskę lub po prostu na dobry początek dnia, posmaruj tosty odrobiną solonego masła karmelowego! Można go również użyć do posmarowania ciastek lub lodów ;-)


Składniki

15
Szacowany koszt: 1.42 (0.09€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min

  • Szybki i Å‚atwy karmel z solonego masÅ‚a - Przygotowanie krok 1Umieść cukier w rondlu na Å›rednim ogniu. Pozwól mu siÄ™ roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszajÄ…c patelniÄ™, aby wymieszać.
  • Szybki i Å‚atwy karmel z solonego masÅ‚a - Przygotowanie krok 2Gdy karmel siÄ™ uformuje, dodaj masÅ‚o na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt dÅ‚ugo z dodaniem masÅ‚a, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszać.
  • Szybki i Å‚atwy karmel z solonego masÅ‚a - Przygotowanie krok 3Dodaj Å›mietanÄ™, uważajÄ…c, aby siÄ™ nie rozprysnęła, i mieszaj, aż karmel siÄ™ rozpuÅ›ci. Pozostawić do zagotowania, a nastÄ™pnie zagÄ™szczać przez okoÅ‚o dziesięć minut, stale mieszajÄ…c. Karmel bÄ™dzie nadal stosunkowo pÅ‚ynny, ale nie martw siÄ™, stwardnieje, gdy ostygnie.
  • Szybki i Å‚atwy karmel z solonego masÅ‚a - Przygotowanie krok 4Przelać do czystego szklanego sÅ‚oika i schÅ‚odzić przez co najmniej 2 godziny przed użyciem.
  • Szybki i Å‚atwy karmel z solonego masÅ‚a - Przygotowanie krok 5Karmel z solonego masÅ‚a jest już gotowy!

Obserwacje

Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli.

Gęstszy karmel? Usuń trochę płynnej śmietany, aby uzyskać gęstszy efekt.

Jak długo mogę przechowywać karmel z solonego masła? Karmel można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+