Szybki i łatwy karmel z solonego masła

zagłosuj teraz
Inny
15 porcji
łatwe
15 min

Na przekąskę lub po prostu na dobry początek dnia, posmaruj tosty odrobiną solonego masła karmelowego! Można go również użyć do posmarowania ciastek lub lodów ;-)


Składniki

15
Szacowany koszt: 1.42 (0.09€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min

  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 1Umieść cukier w rondlu na średnim ogniu. Pozwól mu się roztopić i skarmelizować, od czasu do czasu mieszając patelnię, aby wymieszać.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 2Gdy karmel się uformuje, dodaj masło na raz (uważaj na rozpryski!). Nie zwlekaj zbyt długo z dodaniem masła, aby nie przypalić karmelu. Dobrze wymieszać.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 3Dodaj śmietanę, uważając, aby się nie rozprysnęła, i mieszaj, aż karmel się rozpuści. Pozostawić do zagotowania, a następnie zagęszczać przez około dziesięć minut, stale mieszając. Karmel będzie nadal stosunkowo płynny, ale nie martw się, stwardnieje, gdy ostygnie.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 4Przelać do czystego szklanego słoika i schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed użyciem.
  • Szybki i łatwy karmel z solonego masła - Przygotowanie krok 5Karmel z solonego masła jest już gotowy!

Obserwacje

Nie masz solonego masła? Użyj zwykłego miękkiego masła i dodaj łyżeczkę soli.

Gęstszy karmel? Usuń trochę płynnej śmietany, aby uzyskać gęstszy efekt.

Jak długo mogę przechowywać karmel z solonego masła? Karmel można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+