Gotowanie w kuchence mikrofalowej, ekspresowe i praktyczne!
Używając odpowiednich przyborów i przestrzegając kilku zasad, gotowanie w kuchence mikrofalowej jest szybkim i skutecznym sposobem przyrządzania pysznych posiłków. Pikantne lub słodkie, to zależy od Ciebie!
Kuchenka mikrofalowa, król ekspresowego gotowania, nie służy tylko do odgrzewania lub rozmrażania. Prawidłowo obsługiwany, ten niezbędny element nowoczesnej kuchni jest idealnym partnerem dla smakoszy w pośpiechu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, fale mikrofalowe nie są niebezpieczne, o ile znajdują się wewnątrz kuchenki. Działając na cząsteczki wody w żywności, uwalniają ciepło potrzebne do gotowania. Jest to różnica w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem, w którym zasadą jest wytwarzanie ciepła, które gotuje żywność.
W kuchence mikrofalowej można gotować absolutnie wszystko, wystarczy upewnić się, że nigdy nie używa się metalowych lub pozłacanych pojemników i zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. Szkło, porcelana, silikon, emaliowana glina... wybór materiałów jest ogromny. Dzięki kilku sztuczkom, takim jak przykrywanie naczyń perforowaną folią spożywczą, wlewanie zawsze niewielkiej ilości wody do naczynia do gotowania i nakłuwanie żywności, która ma osłonkę lub skórkę, możesz skorzystać z dowolnego przepisu, a nawet blanszować warzywa przed ich zamrożeniem!
Teraz pozostaje uwolnić wyobraźnię. Różne ciasta, zupy, dania na parze, ryż po kantońsku, drób lub mięso w sosie- to część pikantna. A jeśli wolisz słodkości, z pewnością zakochasz się w pysznym czekoladowym fondancie, pływających wyspach lub ekspresowym marbré!