Chleb czosnkowy w stylu gwiazdy z chlebem kanapkowym
Chleb czosnkowy z kromkami chleba to niezwykle prosty przepis, który zawsze jest hitem! Z zaledwie kilku podstawowych składników można przygotować super oryginalne bułeczki, które idealnie nadają się na świąteczny aperitif. Każdy kawałek łatwo się rozpada, aby uzyskać chrupiący kęs o smaku czosnku i pietruszki. Zanurz je w swoim ulubionym smarowidle ;-)
Składniki
Materiały
- Pędzel
- Blacha do pieczenia
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
- Za pomocą przecinaka przeciąć kromkę chleba, zaczynając od jednego rogu, lekko po przekątnej (w kierunku przeciwnej strony), ale nie do końca.
- Powtórz czynność z 4 rogami kromki chleba.
- Delikatnie złóż jedną stronę w kierunku środka, nie łamiąc jej.
- Umieść następną stronę na poprzedniej.
- Powtórz operację.
- Ostatni róg zagnij pod pierwszym, aby przytrzymać gwiazdę na miejscu.
- Przygotuj pietruszkowy winegret, mieszając posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
- Posmaruj gwiazdki natką pietruszki.
- Uformuj pozostałe gwiazdy.
- Gotowanie we frytkownicy powietrznej :
Umieścić gwiazdki na tacy frytownicy Air Fryer na 5 minut w temperaturze 200°C w trybie "Air Fry". - Teraz chleb czosnkowy z frytkownicy jest gotowy!
- Pieczenie:
Umieść gwiazdki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia na 10 minut w temperaturze 180°C. - A oto chrupiące pieczywo czosnkowe wyjęte z piekarnika! :-)
Obserwacje
Czy mogę użyć innego rodzaju chleba?
Tak, możesz zastąpić kromki chleba chlebem wiejskim, chlebem razowym lub nawet kromkami bagietki, dzięki czemu otrzymasz bardziej klasyczny chleb czosnkowy, bez kształtu gwiazdy!
Jak mogę zastąpić świeży czosnek?
Jeśli nie masz świeżego czosnku, możesz bez problemu użyć czosnku w proszku.
Czy można dodać ser do tego przepisu?
Jak najbardziej! Możesz posypać tartym parmezanem lub dodać mozzarellę przed włożeniem do piekarnika, aby uzyskać jeszcze smaczniejsze pieczywo czosnkowe.
Jakich innych ziół mogę użyć zamiast pietruszki?
Jeśli nie masz pietruszki, możesz użyć bazylii, szczypiorku lub suszonego oregano.
Jak długo mogę przechowywać pieczywo czosnkowe?
Najlepiej zjeść ją od razu, aby pozostała chrupiąca. Można jednak przechowywać ją przez kilka godzin w temperaturze pokojowej i podgrzać w piekarniku w niskiej temperaturze przed podaniem.