Jak obrać paprykę ze skóry w kuchence mikrofalowej
Papryka jest zawsze dobrym wyborem w kuchni, dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i jaskrawym kolorom. Bardzo często jednak takie smaczne warzywa są również trudne do strawienia, zwłaszcza ze względu na ich skórkę. Postępując zgodnie z tymi prostymi krokami, możesz łatwo obrać paprykę za pomocą kuchenki mikrofalowej. Poznaj procedurę krok po kroku!
Składniki
Materiały
- Pojemnik do mikrofalówki
- Torba do zamrażarki
- Kuchenka mikrofalowa
Przygotowanie
- Dobrze umyj i osusz paprykę. Następnie wykonaj kilka nacięć na powierzchni i rozłóż je, naciskając na paprykę.
- Umieść paprykę (przekrojoną stroną do góry) w pojemniku nadającym się do kuchenki mikrofalowej i gotuj przez 18 minut przy maksymalnej mocy, obracając ją w połowie gotowania.
- Wyjmij paprykę z piekarnika. Umieścić je w torebce do zamrażania, zamknąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (około 10 minut).
- W tym momencie można łatwo obrać paprykę rękami
Obserwacje
Czy mogę użyć innych metod obierania papryki?
Tak, aby łatwiej obrać paprykę, można również użyć piekarnika, patelni, frytownicy, grilla lub obrać ją na surowo! Opisy wszystkich tych metod można znaleźć na naszej stronie internetowej.
Jak przechowywać obraną paprykę?
Po obraniu paprykę należy umieścić w lodówce, gdzie będzie przechowywana przez około tydzień. Dla lepszej konserwacji można je doprawić oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą.
Co mogę zrobić z obraną papryką?
Z obranej papryki można przygotować doskonałe przyprawy, smaczne dodatki lub dodać ją do oleju, aby uzyskać smaczną, aromatyczną konfiturę.