Jajka w Pomidorach
vote now
Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku, autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z bagietką jak i makaronem smakuje rewelacyjnie. Zjedliśmy to danie jako obiad i przyznam się szczerze, że najadłam się nim tak jakbym zjadła normalne danie obiadowe. Do tego wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale nie, do tego krótki czas wykonania podnosi punktacje tego dania.
Składniki dla 2 osób:2 pomidory1/2 łyżki masła1 ząbek czosnkusólświeżo zmielony pieprzszczypta suszonego oreganoszczypta chili2 jajkaświeża bazylia1/2 opakowania makaronu świder Czanieckie Makaronyewentualnie bagietka
Wykonanie:
W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki oraz usunąć twarde gniazda nasienne. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a pomidory pokroić w kostkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go lub wstawiamy bagietkę do piekarnika i pieczemy ją na złoty kolor. Ja danie przygotowałam w woku z nieprzywierającą powłoką, możecie użyć małej patelni. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy do niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano i chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty, do momentu, aż białko się zetnie. Danie posypujemy bazylią, której listki rozdzieramy w palcach. Podajemy z makaronem lub bagietką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento Whitestone Ballarini/
Blondynka Gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!