Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif

zagłosuj teraz
Przekąska
6 porcji
łatwe
23 min

Myślałeś, że zostawimy Cię bez eleganckich przepisów na świąteczne posiłki? Cóż, nie znasz nas zbyt dobrze! Oto nasze verrines z krewetkami i mango - słodko-pikantne połączenie, które pokochają Twoi goście. Łatwe w przygotowaniu verrines na ostatnią chwilę, które wyjaśniamy krok po kroku


Składniki

6
Szacowany koszt: 3.81 (0.64€/porcja)

Materiały

  • 6 verrines
  • 1 rozdrabniacz
  • 1 patelnia
  • 6 szpikulców do szaszłyków

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania8 min

  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 1Usuń skórę z krewetek, pozostawiając tylko ogony.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 2Połącz chili, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodać krewetki i dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz pozostawić je do zamarynowania przed gotowaniem.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 3Gotuj krewetki na patelni na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli są surowe).
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 4Pokrój mango w kostkę i zachowaj 6 (na 6 porcji). Można zachować 6 tego samego rozmiaru.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 5Umieść krewetkę, a następnie kostkę mango na szpikulcu.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 6Umieść pozostałe kawałki mango, sok z limonki i imbir w rozdrabniaczu i zmiksuj na gładką masę.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 7Podzielić mieszankę między verrines i ułożyć szaszłyki na wierzchu, stroną z mango do dołu.
  • Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif - Przygotowanie krok 8A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Czym mogę zastąpić coulis z mango?
Coulis z mango można zastąpić na przykład guacamole. Kostki mango można również zastąpić pomidorkami koktajlowymi.

Czego mogę użyć zamiast krewetek?
Krewetki można zastąpić na przykład przegrzebkami.

Jak zamarynować krewetki?
Możesz przygotować pikantną marynatę, tak jak my, lub zamarynować krewetki na przykład w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym. Nie wahaj się dodać swoich ulubionych przypraw i stwórz swój własny kebab.

Jak dostosować ilość verrines?
Chcesz przygotować więcej verrines? Możesz po prostu zachować tę samą ilość mango i dodać mniej coulis do verrines :-)



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+