Brioche butchy - brioche bez masła
zagłosuj teraz
Dzięki tej brioszce Twoje śniadanie będzie jak w siódmym niebie! Miękkie, kruche, pyszne i ... bez masła! Szczególną cechą tego cudeńka z Niemiec jest to, że tradycyjne masło zostało zastąpione śmietaną :-) Dzięki naszym pisemnym i wideo objaśnieniom, łatwo jest odtworzyć ten przepis w domu. Nie zapomnij uformować małych kulek z ciasta, aby każdy mógł łatwo wziąć swoją porcję :-)
Składniki
8
Do złocenia:
Szacowany koszt: 1.26Euros€ (0.16€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta
- Folia spożywcza
- Kwadratowa forma do pieczenia 23 x 23 cm
- Pędzel
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min
- Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Dodaj cukier i sól z jednej strony, a następnie jajko, crème fraîche i mleko. Dodaj drożdże z drugiej strony.
- Wyrabiać ciasto przez 5 minut z prędkością 1, a następnie przez 12 do 15 minut z prędkością 3. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę.
- Odsączyć ciasto, a następnie przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
- Uformuj 16 małych kulek o wadze około 30 gramów każda i umieść je w natłuszczonej kwadratowej formie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Aby wykonać złocenie: wymieszaj żółtko z mlekiem i delikatnie posmaruj kulki ciasta. Posypać cukrem perlistym. Piec przez 20 minut w temperaturze 160°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Uważaj, aby drożdże nie weszły w kontakt z solą.
Można zastąpić 12 g świeżych drożdży saszetką suszonych drożdży: przed dodaniem ich do ciasta należy je ponownie uwodnić, rozcieńczając je w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!