Brioche butchy - brioche bez masła

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
4 h 40 m

Dzięki tej brioszce Twoje śniadanie będzie jak w siódmym niebie! Miękkie, kruche, pyszne i ... bez masła! Szczególną cechą tego cudeńka z Niemiec jest to, że tradycyjne masło zostało zastąpione śmietaną :-) Dzięki naszym pisemnym i wideo objaśnieniom, łatwo jest odtworzyć ten przepis w domu. Nie zapomnij uformować małych kulek z ciasta, aby każdy mógł łatwo wziąć swoją porcję :-)


Składniki

8

Do złocenia:

Szacowany koszt: 1.26 (0.16€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta
  • Folia spożywcza
  • Kwadratowa forma do pieczenia 23 x 23 cm
  • Pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min

  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 1Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Dodaj cukier i sól z jednej strony, a następnie jajko, crème fraîche i mleko. Dodaj drożdże z drugiej strony.
  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 2Wyrabiać ciasto przez 5 minut z prędkością 1, a następnie przez 12 do 15 minut z prędkością 3. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę.
  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 3Odsączyć ciasto, a następnie przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 4Uformuj 16 małych kulek o wadze około 30 gramów każda i umieść je w natłuszczonej kwadratowej formie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 5Aby wykonać złocenie: wymieszaj żółtko z mlekiem i delikatnie posmaruj kulki ciasta. Posypać cukrem perlistym. Piec przez 20 minut w temperaturze 160°C.
  • Brioche Butchy - Brioche bez masła - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Uważaj, aby drożdże nie weszły w kontakt z solą.

Można zastąpić 12 g świeżych drożdży saszetką suszonych drożdży: przed dodaniem ich do ciasta należy je ponownie uwodnić, rozcieńczając je w niewielkiej ilości ciepłego mleka.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+