Krewetki i verrines z mango na słodko-pikantny aperitif
Myślałeś, że zostawimy Cię bez eleganckich przepisów na świąteczne posiłki? Cóż, nie znasz nas zbyt dobrze! Oto nasze verrines z krewetkami i mango - słodko-pikantne połączenie, które pokochają Twoi goście. Łatwe w przygotowaniu verrines na ostatnią chwilę, które wyjaśniamy krok po kroku
Składniki
Materiały
- 6 verrines
- 1 rozdrabniacz
- 1 patelnia
- 6 szpikulców do szaszłyków
Przygotowanie
- Usuń skórę z krewetek, pozostawiając tylko ogony.
- Połącz chili, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodać krewetki i dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz pozostawić je do zamarynowania przed gotowaniem.
- Gotuj krewetki na patelni na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli są surowe).
- Pokrój mango w kostkę i zachowaj 6 (na 6 porcji). Można zachować 6 tego samego rozmiaru.
- Umieść krewetkę, a następnie kostkę mango na szpikulcu.
- Umieść pozostałe kawałki mango, sok z limonki i imbir w rozdrabniaczu i zmiksuj na gładką masę.
- Podzielić mieszankę między verrines i ułożyć szaszłyki na wierzchu, stroną z mango do dołu.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Czym mogę zastąpić coulis z mango?
Coulis z mango można zastąpić na przykład guacamole. Kostki mango można również zastąpić pomidorkami koktajlowymi.
Czego mogę użyć zamiast krewetek?
Krewetki można zastąpić na przykład przegrzebkami.
Jak zamarynować krewetki?
Możesz przygotować pikantną marynatę, tak jak my, lub zamarynować krewetki na przykład w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym. Nie wahaj się dodać swoich ulubionych przypraw i stwórz swój własny kebab.
Jak dostosować ilość verrines?
Chcesz przygotować więcej verrines? Możesz po prostu zachować tę samą ilość mango i dodać mniej coulis do verrines :-)