Chleb czekoladowy lub chocolatines

zagłosuj teraz
Przekąski
12 porcji
trudne
3 h 20 m

A więc "pains au chocolat" czy "chocolatines"? Podczas gdy czekamy na rozstrzygnięcie debaty, sugerujemy, abyś sam zrobił to ciasto! Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy tworzenia tego przepisu dzięki naszej pisemnej recepturze zilustrowanej zdjęciami i filmami! Rezultatem jest wyjątkowo miękkie, chrupiące i czekoladowe ciasto na idealne śniadanie!


Składniki

12
Szacowany koszt: 4.41 (0.37€/porcja)

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania20 min


Obserwacje

Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.

Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.

Zamrażanie: możesz zamrozić swoje pains au chocolat natychmiast po ich uformowaniu. Następnie wieczorem umieść je na blasze do pieczenia i pozostaw na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób, gdy obudzisz się rano, będziesz mógł upiec swoje pains au chocolat świeże i ciepłe.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+