Chleb czekoladowy lub chocolatines
A więc "pains au chocolat" czy "chocolatines"? Podczas gdy czekamy na rozstrzygnięcie debaty, sugerujemy, abyś sam zrobił to ciasto! Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez wszystkie etapy tworzenia tego przepisu dzięki naszej pisemnej recepturze zilustrowanej zdjęciami i filmami! Rezultatem jest wyjątkowo miękkie, chrupiące i czekoladowe ciasto na idealne śniadanie!
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
- Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
- Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny (lub schłódź przez 1 noc).
- Umieść kawałek masła na arkuszu papieru do pieczenia. Umieść kolejny arkusz na blasze do pieczenia, a następnie stuknij go wałkiem do ciasta, aby go spłaszczyć.
- Następnie złożyć papier do pieczenia w kwadrat wokół masła. Rozwałkuj masło na ładny kwadrat, upewniając się, że ma taką samą grubość na całej powierzchni.
- Rozwałkuj przygotowane ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt, w którym kwadrat masła zmieści się dwukrotnie.
- Umieść kwadrat masła po jednej stronie i złóż ciasto na drugą. Nie wahaj się "zacisnąć" ciasta wokół krawędzi, tak aby miało taki sam rozmiar jak masło.
- Obróć ciasto o 90° i delikatnie uderz w nie wałkiem, aby masło się do niego przykleiło. Pomoże to rozprowadzić masło w cieście bez jego łamania. Rozwałkuj ciasto na około 50 cm, zachowując prostokątny kształt.
- Oprósz ciasto nadmiarem mąki.
Weź dolną część prostokąta i złóż ją na około 1/3 ciasta. Następnie złóż górną część ciasta. Upewnij się, że wszystko jest wyrównane, aby utworzyć 3 równe warstwy. - Ponownie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut (nie dłużej, nie krócej).
- Umieść ciasto z powrotem na blacie, 3 widocznymi warstwami do siebie. Dociśnij krawędzie wałkiem do ciasta, aby je "uszczelnić". Postukaj, a następnie rozwałkuj ciasto w taki sam sposób, jak w poprzednim kroku.
- Złożyć ponownie na 3 części, uważając, aby dobrze posypać ciasto mąką, aby nie dostała się do ciasta podczas składania. Ponownie schłodzić przez 20 minut.
- Możesz powtórzyć tę operację trzeci raz, aby uzyskać ładne ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu, możesz złożyć ciasto tylko 2 razy.
- Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Przeciąć wzdłuż na 2 części.
- Używając czekoladowych patyczków jako miarki, wytnij prostokąty dobrym nożem.
- Na prostokącie umieść 2 czekoladowe patyczki, jak pokazano na zdjęciu.
- Rozwałkuj chocolatine, podwijając brzeg pod spód chleba, aby nie podniósł się podczas pieczenia.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować każdą czekoladkę roztrzepanym jajkiem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić, czy są gotowe).
- Czekoladki są już gotowe!
Obserwacje
Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.
Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.
Zamrażanie: możesz zamrozić swoje pains au chocolat natychmiast po ich uformowaniu. Następnie wieczorem umieść je na blasze do pieczenia i pozostaw na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób, gdy obudzisz się rano, będziesz mógł upiec swoje pains au chocolat świeże i ciepłe.