Lekkie ciasto z winogronami
vote now
Polecam kolejny przepis z produktami Wodzisław. Znajdują się w niej nowa pastelowa galaretka pinacolada, galaretka rubinowa, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
Składniki na biszkopt:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka rubinowa Wodzisław
- 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław
- 300 g ciemnych winogron
- okrągła forma 28 cm
Przygotowanie:Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując.
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie.
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Rada:Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
Składniki na biszkopt:- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka rubinowa Wodzisław
- 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław
- 300 g ciemnych winogron
- okrągła forma 28 cm
Przygotowanie:Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując.
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało.
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie.
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Rada:Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!