Lemon curd, krem cytrynowy

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
łatwe
20 min

Łatwo jest zrobić domowy lemon curd z naszym przepisem krok po kroku! Wiesz, ten krem, który wkładasz do tart cytrynowych (czasami z bezą) ;-) Można go również rozsmarować na naleśnikach lub użyć do wypełnienia makaroników, choux itp. Szybki w przygotowaniu, ten słodki przysmak wymaga tylko trzy razy więcej składników. Dzięki temu prostemu przepisowi otrzymasz słodki i lekko cierpki lemon curd.


Składniki

10
Szacowany koszt: 3.33 (0.33€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

  • Lemon curd, krem cytrynowy - Przygotowanie krok 1Wymieszać jajka z cukrem i mąką kukurydzianą.
    Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny.
  • Lemon curd, krem cytrynowy - Przygotowanie krok 2Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
  • Lemon curd, krem cytrynowy - Przygotowanie krok 3Gdy śmietana zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać.
  • Lemon curd, krem cytrynowy - Przygotowanie krok 4Wlać krem do słoika i schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  • Lemon curd, krem cytrynowy - Przygotowanie krok 5A teraz twój lemon curd jest gotowy!

Obserwacje

Kwasowość: dodanie soku z cytryny po zgęstnieniu kremu nie jest zbyt konwencjonalne, ale nada kremowi więcej kwasowości. Jeśli uznasz, że krem jest zbyt kwaśny, dodaj sok z trzeciej cytryny do jajek na początku.
Masło : Jeśli chcesz zmniejszyć ilość masła, możesz to zrobić, ale będziesz musiał dodać trochę mąki kukurydzianej, aby utrzymać krem razem.
Przechowywanie: Lemon curd można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+