Lemon curd, krem cytrynowy
Łatwo jest zrobić domowy lemon curd z naszym przepisem krok po kroku! Wiesz, ten krem, który wkładasz do tart cytrynowych (czasami z bezą) ;-) Można go również rozsmarować na naleśnikach lub użyć do wypełnienia makaroników, choux itp. Szybki w przygotowaniu, ten słodki przysmak wymaga tylko trzy razy więcej składników. Dzięki temu prostemu przepisowi otrzymasz słodki i lekko cierpki lemon curd.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszać jajka z cukrem i mąką kukurydzianą.
Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny. - Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
- Gdy śmietana zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać.
- Wlać krem do słoika i schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
- A teraz twój lemon curd jest gotowy!
Obserwacje
Kwasowość: dodanie soku z cytryny po zgęstnieniu kremu nie jest zbyt konwencjonalne, ale nada kremowi więcej kwasowości. Jeśli uznasz, że krem jest zbyt kwaśny, dodaj sok z trzeciej cytryny do jajek na początku.
Masło : Jeśli chcesz zmniejszyć ilość masła, możesz to zrobić, ale będziesz musiał dodać trochę mąki kukurydzianej, aby utrzymać krem razem.
Przechowywanie: Lemon curd można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.