Mus czekoladowy
Najlepszy przepis na mus czekoladowy, super łatwy i wymagający tylko 3 składników! Smacznego :-)
Składniki
Materiały
- mikser elektryczny
- miska sałatkowa
Przygotowanie
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
- Dodaj cukier do żółtek i wymieszaj. Rozpuść czekoladę, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do masy.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodawaj je stopniowo do mieszanki czekolady, żółtek i cukru. Najpierw energicznie wymieszaj, aby zmiękły, a następnie uważaj, aby nie zmiażdżyć białek, podnosząc masę na wierzch i delikatnie mieszając.
- Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- A teraz mus czekoladowy jest gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać mus czekoladowy?
Może być przechowywany nie dłużej niż kilka dni w lodówce. Dobrze przechowuje się również w zamrażarce.
Ile musu czekoladowego na osobę?
Przepis jest przeznaczony dla 6 osób. Na jedną osobę powinno przypadać około 80 g musu, a nawet 100 g, jeśli masz ochotę na słodycze!
Jak zrobić bardziej chrupiący mus?
Dodać wiórki czekoladowe! Kremowa konsystencja musu w połączeniu z chrupkością kawałków czekolady powali Cię na kolana!
Dlaczego mus nie jest wystarczająco twardy?
Aby mus dobrze się trzymał, pozostaw go na noc w lodówce.
Dlaczego moje białka nie rosną dobrze?
Aby pomóc białkom urosnąć, pozostaw je w temperaturze pokojowej przed ubiciem mikserem elektrycznym. Dodaj również szczyptę soli.
Jaką czekoladę powinienem wybrać? Ten mus jest zrobiony z ciemnej czekolady. Jeśli chcesz, możesz wybrać 70% czekoladę, aby uzyskać mus o pełniejszym smaku. Można go również przygotować z mlecznej lub białej czekolady, w zależności od preferencji!
Czy do musu czekoladowego potrzebny jest cukier?
Cukier nie jest obowiązkowy. Jeśli jesteś fanem intensywnej czekolady, możesz przygotować ten przepis bez cukru, co będzie dla Ciebie odpowiednie.