Pączki z czekoladą
zagłosuj teraz
Miękkie pączki obficie posmarowane czekoladą - po prostu nie można się im oprzeć! Tym bardziej, jeśli są domowej roboty ;-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować te wyjątkowo smaczne pączki! Skorzystaj z naszego przepisu na piśmie, ze zdjęciami do zilustrowania, a także z naszego przepisu wideo, aby odtworzyć idealne gesty ;-)
Składniki
12
Szacowany koszt: 2.83Euros€ (0.24€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny
- Patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
- Zwilżyć drożdże w ciepłym mleku.
- Umieść mąkę, cukier i sól w misce miksera po jednej stronie i uformuj zagłębienie. Dodać mleko z drożdżami, wodę i dwa jajka.
- Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kontynuuj ubijanie i dodawaj po trochu zmiękczone masło. Kontynuować ubijanie, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Ciasto odpowietrzyć, tj. docisnąć, aby usunąć z niego powietrze. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ponownie odpowietrzyć ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasto powinno pozostać elastyczne, więc nie wywieraj zbyt dużego nacisku podczas wałkowania. Za pomocą wykrawaczki do ciasta wyciąć kółka o średnicy około 7 cm i umieścić je na blasze do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Umieść placki na patelni wypełnionej gorącym olejem i smaż przez około 4 minuty na średnim ogniu.
- Odwróć je i gotuj przez kolejne 4 minuty.
- Gdy pączki ostygną, można je napełnić, wycinając w nich otwór nożem. Umieść worek do wyciskania lub strzykawkę pełną pasty w otworze i napełnij pączka.
- Pączki są już gotowe!
Obserwacje
Użyj frytkownicy: jeśli ją masz, jest to o wiele bardziej praktyczne. Wszystko, co musisz zrobić, to zanurzyć frytki na 2 minuty z każdej strony.
Drożdże: dobrze wymieszaj je z mlekiem, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z solą, która "zabija" działanie drożdży.
Polewa: możesz dodać rozpływające się w ustach serduszko do smarowania lub dżem :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!