Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka!

zagłosuj teraz
Inny
2 porcji
łatwe
18 min

Wykonane z kilku prostych składników i bez użycia jajek, te gnocchi są lżejszą alternatywą dla tradycyjnych gnocchi ziemniaczanych. Przygotowaliśmy je z mrożonego groszku, dzięki czemu można je podawać przez cały rok. Przepis ten jest nie tylko odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej lub bezjajecznej, ale jest również smacznym wyborem, aby urozmaicić swoje menu odrobiną oryginalności. Dopraw je swoim ulubionym sosem i nie wahaj się wypróbować naszego smacznego przepisu na gnocchi z groszku z sosem pieczarkowym, na pewno je pokochasz, a ich przygotowanie jest tak szybkie!


Składniki

2
Szacowany koszt: 1 (0.5€/porcja)

Materiały

  • Miska
  • Patelnia
  • Płaskownik
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania3 min
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 1Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Dodaj mrożony groszek i gotuj na średnim ogniu przez 6 minut, często mieszając. Po ugotowaniu dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 2Zmiksuj ugotowany groszek, a następnie przelej puree do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 3Gdy puree z groszku będzie zimne, dodawaj po trochu mąkę, zaczynając mieszać widelcem.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 4Gdy ciasto zacznie mieć dobrą konsystencję, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i kontynuuj dodawanie resztek mąki, dobrze mieszając.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 5Uformować bochenek.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 6Pokrój bochenek na 5 części.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 7Uformuj "kiełbaski", rozciągając każdy wycięty kawałek ciasta (wybierz odpowiednią grubość).
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 8Pokroić na kawałki, aby uformować pierogi z grochem.
  • Pierogi z grochem bez jajek: gotowe w mgnieniu oka! - Przygotowanie krok 9Gdy pierogi z grochem będą gotowe, umieść je na posypanej mąką tacy. Możesz ugotować je natychmiast i doprawić różnymi dodatkami.

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać pierogi z grochem bez jajek?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić kluski grochowe bez jajek?
Tak. Włóż tackę bezpośrednio do zamrażarki, a gdy gnocchi będą twarde, przenieś je do woreczków do zamrażania. Pamiętaj, aby gotować je we wrzącej wodzie, gdy są jeszcze zamrożone.

Czy mogę użyć świeżego groszku?
Oczywiście, że możesz. Jeśli jest sezon na groszek, możesz użyć świeżego groszku do przygotowania wegańskich gnocchi.

Jak duże muszą być kluski z grochu?
Rozmiar gnocchi zależy od gustu. Odradzamy robienie ich zbyt dużych, w przeciwnym razie środkowa część może pozostać surowa po ugotowaniu.

Jak doprawić pierogi z grochem bez jajek?
Możesz wybrać preferowany sos, dobrze komponują się z każdym rodzajem przypraw. Wypróbuj sos grzybowy, sos ze świeżych pomidorów lub masło z szałwią.

Kiedy dodać mąkę do gnocchi z grochu?
Zalecamy pozostawienie puree z grochu do całkowitego ostygnięcia przed dodaniem mąki.

Jakiego rodzaju mąki należy użyć do gnocchi z groszku?
Zalecamy użycie mąki 00 lub 0.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+