Jajka mimosa (łatwe i szybkie)

zagłosuj teraz
Jajka mimosa (łatwe i szybkie)
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
25 min

Cała rodzina uwielbia jajka mimosa! Szybkie i łatwe w przygotowaniu, są świetną alternatywą dla klasycznego jajka na twardo. Jako przystawkę można je podawać na przykład z sałatką z roszponki, ale świetnie sprawdzą się również jako aperitif! Świeży, wyrafinowany przepis z zaledwie 3 składników :-) Poniżej przedstawiamy nasze proste wyjaśnienia ↓

Składniki

4

Materiały

  • Torebka do dekoracji

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min
  • Jajka mimosa (łatwe i szybkie) - Przygotowanie krok 1Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój na 2 części. Zbierz wszystkie żółtka i odłóż 1 na bok.
  • Jajka mimosa (łatwe i szybkie) - Przygotowanie krok 2Do pozostałych 7 ugotowanych żółtek dodać majonez i wymieszać widelcem, aby dobrze rozgnieść żółtka. Następnie dodać posiekany szczypiorek i dobrze wymieszać.
  • Jajka mimosa (łatwe i szybkie) - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj posiekany szczypiorek i dobrze wymieszaj. Za pomocą torebki do dekoracji napełnij połówki białek tą mieszanką.
  • Jajka mimosa (łatwe i szybkie) - Przygotowanie krok 4Zetrzyj na tarce lub pokrusz żółtko jajka, aby uzyskać efekt mimozy. I voilà, jajka mimozy są gotowe!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: