Japońska sałatka z ogórków kiszonych

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
30 min

Odkryj nasz przepis na sałatkę z ogórków kiszonych w japońskim stylu, świeżą i smaczną opcję na letnie posiłki! Łatwa w przygotowaniu sałatka łączy chrupiące ogórki z delikatną marynatą z octu ryżowego, cukru i sosu sojowego. Idealna na grilla, piknik lub po prostu jako przystawka, jest naszym zdecydowanym faworytem w Ptitchef :-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.07 (0.54€/porcja)

Materiały

  • 1 mandolina / obieraczka / nóż + deska
  • sito

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania20 min

  • Japońska sałatka z ogórków kiszonych - Przygotowanie krok 1Umyj, a następnie pokrój ogórka za pomocą mandoliny. Można również użyć noża, aby drobno pokroić ogórek.

    *Jeśli ogórek nie jest organiczny, obierz go.
  • Japońska sałatka z ogórków kiszonych - Przygotowanie krok 2Wymieszać gruboziarnistą sól, cukier, ocet ryżowy i sos sojowy.
  • Japońska sałatka z ogórków kiszonych - Przygotowanie krok 3Dodaj plasterki ogórka i równomiernie rozprowadź poprzednią mieszankę, mieszając rękami.
  • Japońska sałatka z ogórków kiszonych - Przygotowanie krok 4Wstawić do lodówki na 20 minut. Odcedź ogórki: umieść je w durszlaku i wyciśnij jak najwięcej płynu.
  • Japońska sałatka z ogórków kiszonych - Przygotowanie krok 5Przełóż odciśnięte ogórki do miski i posyp ziarnami sezamu! Podawać schłodzone!

Obserwacje

Co mogę dodać do mojej japońskiej sałatki z ogórków?
Do sałatki z ogórków można dodać wodorosty, aby była jeszcze smaczniejsza!

Jak przechowywać sałatkę z ogórków?
Możesz przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni bez żadnych problemów.

Czego mogę użyć zamiast mandoliny?
Do tego przepisu można użyć obieraczki do warzyw, aby uzyskać bardzo cienkie plasterki! Technika ta została wypróbowana i przetestowana!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+