Miękkie i pikantne babeczki z chorizo

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
9 porcji
łatwe
30 min

Te muffinki z chorizo są idealne, aby dodać odrobinę pikanterii do aperitifu lub pikniku! Miękkie i pysznie pikantne, łączą w sobie rozpływającą się w ustach teksturę ciasta z pikantnym smakiem chorizo. Co więcej, ich przygotowanie jest dziecinnie proste: w zaledwie kilka minut są gotowe do włożenia do piekarnika :) Stanowią również świetną przystawkę z małą zieloną sałatą! Postępuj zgodnie z poniższymi krokami przygotowania:

Składniki

9

Materiały

  • Forma do muffinów / kokilki
  • Duża miska / salaterka
  • Trzepaczka
  • Maryse
  • Łyżka do zupy

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 1Zacznij od usunięcia skóry z chorizo, a następnie pokrój na małe kawałki.
    *Jeśli chcesz, możesz smażyć je przez kilka minut!
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól (niewielką ilość) i pieprz w dużej misce.
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 3Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, oliwę z oliwek i jajka. Dobrze wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 4Dodaj następnie starty ser i kawałki chorizo i wymieszaj za pomocą marysy.
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 5Wlej ciasto do natłuszczonej formy na muffiny, używając łyżki stołowej, aby równomiernie rozprowadzić kawałki chorizo w każdej formie.
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 6Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Miękkie i pikantne babeczki z chorizo - Przygotowanie krok 7Odwróć ostrożnie i gotowe!

Obserwacje

Jak przechowywać muffinki z chorizo?

Można je przechowywać przez 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy mogę zamrozić muffinki z chorizo?

Tak, możesz je zamrozić bez żadnego problemu!

Czy muffinki z chorizo można jeść na ciepło czy na zimno?

Można je jeść na ciepło lub na zimno, ale my wolimy na ciepło :-)

Czy muszę gotować chorizo?

Możesz, jeśli chcesz.
* Niektóre chorizo wymagają gotowania. Dowiedz się, jaki rodzaj chorizo kupiłeś i smaż go przez kilka minut, jeśli to konieczne.

Czym mogę zastąpić chorizo?

Można je zastąpić tym samym rodzajem pikantnej wędliny!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: