Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
5 porcji
łatwe
40 min

Dziś postanowiliśmy powrócić do tradycyjnego przepisu na Tarte Tatin, zwykle podawanego jako deser, przenosząc go na... przystawkę! Zapewniamy, że nie użyjemy jabłek, ale innego klasycznego owocu, który wszyscy kochają: pomidora! I tak, pomidor jest owocem, i to jakim! Kolejna okazja do wykorzystania pomidorków koktajlowych w oryginalnym przepisie na aperitif ;-)


Składniki

5
Szacowany koszt: 4.18 (0.84€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min

  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 1Umieść cukier i ocet balsamiczny w rondelku na dużym ogniu. Gdy utworzy się karmel, gotować przez 5 minut.
  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 2Wlej odrobinę karmelu do foremek na tartaletki i obróć foremki tak, aby pokrył cały spód.
  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 3Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki i ułóż w foremkach skórką do dołu.
  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 4Posyp parmezanem i ziołami prowansalskimi i przykryj ciastem francuskim.
  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Ciasto francuskie napuszy się, ale opadnie kilka minut po upieczeniu.
  • Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi - Przygotowanie krok 6Wyjąć z formy i posypać ziołami prowansalskimi. I voilà, tatin z pomidorkami koktajlowymi jest gotowa!

Obserwacje

Smaki:Jako bazę przygotowaliśmy karmelizowany ocet z cukrem. Aby uzyskać jeszcze słodszy/słonszy smak, można zastąpić go miodem.
Jak zawsze, możesz użyć dowolnej ilości ziół i przypraw, aby nadać potrawie maksymalny smak i pikantność. Możesz również dodać świeży ser, kozi ser i orzeszki piniowe, aby ożywić przepis.

Wielkość: Tartę można przygotować w klasycznym rozmiarze i podzielić się nią z całą rodziną.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+