Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi
Dziś postanowiliśmy powrócić do tradycyjnego przepisu na Tarte Tatin, zwykle podawanego jako deser, przenosząc go na... przystawkę! Zapewniamy, że nie użyjemy jabłek, ale innego klasycznego owocu, który wszyscy kochają: pomidora! I tak, pomidor jest owocem, i to jakim! Kolejna okazja do wykorzystania pomidorków koktajlowych w oryginalnym przepisie na aperitif ;-)
Składniki
Przygotowanie
Umieść cukier i ocet balsamiczny w rondelku na dużym ogniu. Gdy utworzy się karmel, gotuj przez 5 minut.
Wlej odrobinę karmelu do foremek na tartaletki i obróć foremki, aby pokrył cały spód.
Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki i ułóż je w foremkach skórką do dołu.
Posyp parmezanem i ziołami prowansalskimi, a następnie przykryj ciastem francuskim.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Ciasto francuskie napuszy się, ale opadnie kilka minut po upieczeniu.
Wyjmij z formy i posyp ziołami prowansalskimi. I voilà, tatin z pomidorkami koktajlowymi jest gotowa!
Obserwacje
Smaki: Jako bazę przygotowaliśmy karmelizowany ocet z cukrem. Aby uzyskać jeszcze słodszy/słony smak, można zastąpić go miodem.
Jak zawsze, możesz użyć dowolnej ilości ziół i przypraw, aby nadać potrawie maksymalny smak i pikantność. Możesz również dodać świeży ser, kozi ser i orzeszki piniowe, aby ożywić przepis.
Wielkość: Tartę można przygotować w klasycznym rozmiarze i podzielić się nią z całą rodziną.