Tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi
Dziś postanowiliśmy powrócić do tradycyjnego przepisu na Tarte Tatin, zwykle podawanego jako deser, przenosząc go na... przystawkę! Zapewniamy, że nie użyjemy jabłek, ale innego klasycznego owocu, który wszyscy kochają: pomidora! I tak, pomidor jest owocem, i to jakim! Kolejna okazja do wykorzystania pomidorków koktajlowych w oryginalnym przepisie na aperitif ;-)
Składniki
Przygotowanie
- Umieść cukier i ocet balsamiczny w rondelku na dużym ogniu. Gdy utworzy się karmel, gotować przez 5 minut.
- Wlej odrobinę karmelu do foremek na tartaletki i obróć foremki tak, aby pokrył cały spód.
- Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki i ułóż w foremkach skórką do dołu.
- Posyp parmezanem i ziołami prowansalskimi i przykryj ciastem francuskim.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Ciasto francuskie napuszy się, ale opadnie kilka minut po upieczeniu.
- Wyjąć z formy i posypać ziołami prowansalskimi. I voilà, tatin z pomidorkami koktajlowymi jest gotowa!
Obserwacje
Smaki:Jako bazę przygotowaliśmy karmelizowany ocet z cukrem. Aby uzyskać jeszcze słodszy/słonszy smak, można zastąpić go miodem.
Jak zawsze, możesz użyć dowolnej ilości ziół i przypraw, aby nadać potrawie maksymalny smak i pikantność. Możesz również dodać świeży ser, kozi ser i orzeszki piniowe, aby ożywić przepis.
Wielkość: Tartę można przygotować w klasycznym rozmiarze i podzielić się nią z całą rodziną.