Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką


Jak tylko pojawiły się dorodne śliwki, które z łatwością mogłam palcami przepołowić i miąższ sam odchodził od pestki, natychmiast pomyślałam o placku. Takim zwykłym, domowym, mocno maślanym i pulchnym, powiedziałabym babcinym i pysznym. Drożdżówka ze śliwką to duet doskonały, a wykończona kruszonką, słodką chrupką, czy można chcieć więcej? Polecam wszystkim to proste i niesamowicie smaczne ciacho, które można również wykorzystać na bułeczki lub rogaliki.


Składniki:

15 dag masła lub margaryny4 żółtka3 dag drożdży lub 4 i pół łyżeczki suszonych½ szklanki mleka30 dag mąki3 łyżki cukru40 dag śliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić by wyrosły. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, dosypując mąkę i wszystko starannie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w misce, nakryć ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Ciasto pokryć przekrajanymi na pół i wydrylowanymi śliwkami. Całość obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35- 40 minut.


Kruszonka:

5 dag mąki2,5 dag cukru2,5 dag masła
Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.

Smacznego!
Bułeczki ze śliwkami lub rogaliki:
To ciasto można również wykorzystać na rogaliki ze śliwkami lub pyszne bułeczki.
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na małe bułeczki, każdą rozpłaszczyć na blaszce ułożyć na nich po 1-2 śliwki, skórką do spodu. Pozostawić do wyrośnięcia, a potem piec przez 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę i obsypać cukrem pudrem.




Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+