Podpłomyki z wędzonym łososiem i koperkiem
Klasyczne brytyjskie danie w nowej odsłonie na aperitif! Pikantna wersja, która z pewnością zachwyci!
Składniki
Przygotowanie
- Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekane masło w misce. Ręcznie wymieszaj mąkę z masłem.
- Dodaj crème fraîche i wyrabiaj ręcznie, aż uzyskasz miękkie ciasto. Nie wahaj się dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie.
- Na koniec dodać pokrojonego łososia i posypać koperkiem (około 1 łyżeczki). Dobrze wymieszać.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i użyj szklanki lub foremki do ciastek, aby uformować bułeczki.
- Gotować przez 12 minut w temperaturze 200°C
- Aby uzyskać dodatkową porcję pyszności, przekrój podpłomyki wzdłuż na pół i posmaruj je podwójną śmietaną. Podpłomyki są gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Historia: To małe ciastko (na słodko) lub bułeczka (na słono) wywodzi się ze Szkocji, ale jego nazwa może pochodzić od holenderskiego słowa "schoonbrood", które dosłownie oznacza "dobry chleb". Zwykle spożywane z herbatą i dżemem, występuje również w wielu odmianach: na przykład z rodzynkami, daktylami, serem lub czerwonymi porzeczkami.
Wariacje: Bułeczki te są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, mogą być spożywane samodzielnie lub z dodatkami. Sugerujemy posmarowanie ich crème fraîche, ale można też wypróbować lżejszą, domową wersję z jogurtem, który będzie do nich wspaniale pasował. Podobnie jak w przypadku tzatziki, dodaj do jogurtu zioła, miętę, koperek, cytrynę i pokrojony w kostkę ogórek. Pyszna pasta do aperitifowych podpłomyków ;-)
Przechowywanie: zjedz te bułeczki w ciągu dnia, ponieważ z czasem stają się bardziej suche: nie przechowują się zbyt dobrze!