Dlaczego warto oszczędzać wodę ryżową (i jaki ma to wpływ na skórę)?

wtorek 22 kwietnia 2025 12:04
Dlaczego warto oszczędzać wodę ryżową (i jaki ma to wpływ na skórę)?

Jeśli zwykle myjesz ryż, a następnie wyrzucasz wodę, być może wyrzucasz prawdziwy eliksir dla swojej skóry, a nawet włosów. Tak, woda ryżowa może mieć korzystne właściwości, które wykraczają daleko poza kuchnię, i nie jest to tylko internetowa paplanina - ma ona podstawy naukowe.


Czym jest woda ryżowa?

Woda ryżowa to płyn, który pozostaje po umyciu lub ugotowaniu ryżu. Zawiera skrobię, witaminy z grupy B, minerały (takie jak żelazo, cynk i magnez) oraz naturalne przeciwutleniacze. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach, Japonii i Indiach, woda ta jest od wieków stosowana jako naturalny tonik do skóry.


Korzyści dla skóry: nauka czy mit?

Badania takie jak to opublikowane w International Journal of Cosmetic Science (2002) pokazują, że ekstrakty z ryżu mogą pomóc poprawić funkcję barierową skóry, przyczyniając się do nawilżenia i elastyczności. Wynika to z obecności inozytolu: węglowodanu, który promuje wzrost komórek i spowalnia starzenie się skóry.

Ponadto woda ryżowa ma działanie łagodzące i przeciwzapalne, co może pomóc w łagodnych podrażnieniach, takich jak zaczerwienienie i trądzik. Dlatego też jest stosowana w niektórych azjatyckich zabiegach kosmetycznych jako tonik do twarzy, kojący balsam, a nawet jako płukanka do włosów.


Jak używać wody ryżowej?

Możesz użyć wody z surowego ryżu (po umyciu) lub wody z ugotowanego ryżu. Oto dwa sposoby:

  • Jako tonik do twarzy: po umyciu ryżu, przechowuj pierwszą lub drugą wodę w szczelnie zamkniętym słoiku. Pozostawić do ostygnięcia i nałożyć wacikiem na czystą twarz.
  • Jako płukanka do włosów: po umyciu włosów szamponem, nałóż wodę ryżową i pozostaw na kilka minut przed spłukaniem. Nadaje włosom połysk i siłę!

Wskazówka: sfermentowana woda (po 1 lub 2 dniach w lodówce) może mieć jeszcze silniejsze działanie, ale może również powodować podrażnienia wrażliwej skóry. Przed użyciem wykonaj test dotykowy!


Niektóre środki ostrożności

Pomimo jego zalet, nie zaleca się przechowywania go dłużej niż 5 dni, nawet w lodówce. I oczywiście, jeśli Twoja skóra jest bardzo wrażliwa lub reaktywna, skonsultuj się z dermatologiem przed jego częstym stosowaniem.


Wnioski

Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać ryż, zastanów się dwa razy, zanim wylejesz wodę. Twoja kuchnia może skrywać mały sekret urody, który oczarował starożytne kultury - a teraz ma naukowe poparcie, aby przekonać również Ciebie.

Komentarze

Oceń artykuł:

MirellaMirella
Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.