Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
30 min

Jeśli szukasz dania, które jest super pocieszające i super łatwe w przygotowaniu, to dobrze trafiłeś! Dzisiejsze danie to zapiekanka z gnocchi z pomidorami i mozzarellą, znana również jako gnocchi alla sorrentina. Wyobraź sobie: rozpływające się w ustach gnocchi, sos pomidorowy aromatyzowany czosnkiem i bazylią, a wszystko to au gratin z kawałkiem ciągnącej się mozzarelli i parmezanu... Krótko mówiąc, prawdziwa rozkosz w każdym kęsie! Co więcej, nie musisz być szefem kuchni, aby przygotować ten przepis: po prostu wymieszaj wszystko razem, włóż do piekarnika i gotowe! Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami i cieszyć się :)

Składniki

3

Udekorować:

Materiały

  • 1 naczynie do zapiekania (o średnicy 20 cm)
  • tłuczek do czosnku
  • nóż
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 1Wymieszaj przecier pomidorowy z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 2Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku (prawie o nim zapomnieliśmy...) i wymieszaj wszystko razem.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 3Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 4Dodaj gnocchi na wierzch.
    Oderwij kawałki mozzarelli i umieść je w naczyniu. Dodaj kilka posiekanych liści świeżej bazylii.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 5Wszystko razem wymieszaj i posyp parmezanem.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 6Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
  • Szybkie i pocieszające zapiekanki z pomidorów i mozzarelli - gnocchi alla sorrentina w piekarniku - Przygotowanie krok 7I gotowe! Udekoruj zapiekankę większą ilością parmezanu i listkami bazylii, a następnie smacznego!

Obserwacje

Czy mogę zastąpić sos pomidorowy?
Możesz użyć dowolnego sosu, na przykład pesto, lub dodać kilka łyżek pesto do sosu pomidorowego.

Czy mogę zastąpić parmezan?
Można go zastąpić serem Pecorino lub Grana Padano.

Czy można zastąpić świeżą mozzarellę?
Można ją zastąpić na przykład wędzoną scamorzą lub klasyczną tartą mozzarellą.

Jak przechowywać gnocchi gratin?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Jakich gnocchi powinienem użyć?
Możesz użyć klasycznych przemysłowych gnocchi lub domowych gnocchi z ziemniaków, groszku lub słodkich ziemniaków.

Co mogę dodać do zapiekanki z gnocchi?
Ten przepis jest wegetariański, więc można dodać grzyby. W wersji niewegetariańskiej można dodać boczek lub pokrojoną w kostkę szynkę.

Czy gnocchi gratin można przygotować we frytkownicy powietrznej?
Aby przygotować ten przepis we frytownicy powietrznej, wystarczy zachować ten sam czas gotowania i temperaturę, ale bez podgrzewania urządzenia.

Czy można przygotować te gnocchi na patelni?
Kliknij tutaj, aby zapoznać się z naszym przepisem na gnocchi alla sorrentina smażone na patelni.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: