Gnocchi ziemniaczane: wszystkie sekrety przygotowywania ich w domu!
Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić gnocchi ziemniaczane w domu? Dzięki naszemu przepisowi uzyskasz idealną konsystencję, dokładnie taką, jaką robiła Twoja babcia na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo szybkie i będziesz potrzebować bardzo niewielu składników, które z pewnością masz w domu: ziemniaków, jajek i mąki. Gotowanie jest również bardzo szybkie, zdasz sobie sprawę, że są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię, wtedy wszystko, co musisz zrobić, to wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić na patelnię z wybranym sosem. Gnocchi ziemniaczane bardzo dobrze komponują się z klasycznym sosem mięsnym, z pesto z cukinii (lub tradycyjnym pesto genueńskim), z kremami serowymi, a jeśli robisz je jesienią, zdecydowanie zalecamy wypróbowanie kremu z dyni i ricotty. Ty również możesz zrobić gnocchi ziemniaczane w domu, postępując zgodnie z procedurą krok po kroku i sztuczkami w sekcji porad po przepisie.
Składniki
Materiały
- Spłaszczacz
- miska
- garnek
- widelec (lub tłuczek do ziemniaków)
Przygotowanie
- Najpierw ugotuj ziemniaki:
Umyj je dobrze i włóż do rondla z zimną (osoloną) wodą i od momentu zagotowania licz około 35 minut (zrób jednak test gotowania widelcem, jeśli są ugotowane, zęby wejdą łatwo) - Teraz odcedź ziemniaki i pozwól im szybko ostygnąć w durszlaku, a następnie obierz je i rozgnieć widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków).
- Teraz rozłóż ziemniaki na stolnicy i dodaj mąkę, szczyptę soli i jajko. Następnie zacznij mieszać widelcem, a następnie ugniataj rękami, aż uzyskasz miękkie ciasto i uformuj bochenek (ciasto na gnocchi ziemniaczane powinno być trochę ugniecione).
- Oprósz stolnicę mąką i odetnij kawałek ciasta. Następnie zacznij tworzyć sznurki o długości około 2/3 cm.
- Pokrój paski ciasta na małe cylindry (do wyboru).
- Następnie lekko dociśnij kawałek ciasta i obróć go na siebie, aby uzyskać typowy kształt pieroga
- Wyłóż kluski ziemniaczane zębami widelca (nie jest to obowiązkowe), a gdy je przygotujesz, umieść je na posypanej mąką tacy i pozwól im odpocząć około 20 minut przed gotowaniem.
- Ugotuj gnocchi ziemniaczane we wrzącej wodzie, będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Dopraw je ulubionymi przyprawami i podawaj gorące
Obserwacje
Jakich ziemniaków należy użyć do przygotowania gnocchi?
Można użyć ziemniaków czerwonych lub żółtych. W przypadku tych drugich zalecamy wybór starszych ziemniaków, ponieważ zawierają one więcej skrobi.
Ile gnocchi ziemniaczanych na osobę?
Odpowiednia wielkość porcji to około 180 g na osobę
Jak należy przechowywać nieugotowane gnocchi ziemniaczane?
Kluski ziemniaczane można przechowywać przez kilka godzin poza lodówką. Umieść je na blasze do pieczenia i przykryj czystą ściereczką do naczyń.
Czy mogę przechowywać gnocchi ziemniaczane w lodówce?
Można je również przechowywać w lodówce, ale nie zalecamy tej metody, ponieważ wilgoć zmieni ich konsystencję i sprawi, że będą twarde.
Jak przechowywać gnocchi ziemniaczane po ugotowaniu?
Ugotowane i przyprawione gnocchi ziemniaczane można przechowywać w lodówce do jednego dnia. Umieść je w szczelnym pojemniku i podsmaż na patelni przed podaniem.
Czy mogę zamrozić nieugotowane gnocchi ziemniaczane?
Oczywiście. Umieść je w odpowiednich odstępach na tacy pokrytej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki. Po około 4 godzinach można je również przenieść do torebek do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.
Czym doprawić gnocchi ziemniaczane?
Ten świeży format makaronu dobrze komponuje się z różnymi sosami. Możesz wypróbować
Możesz spróbować gnocchi alla sorrentina (z sosem pomidorowym i ciągnącą się mozzarellą), gnocchi z sosem mięsnym, gnocchi z pesto (tutaj znajdziesz wiele przepisów na pesto odpowiednie do gnocchi ziemniaczanych), gnocchi z grzybami lub z kremowymi sosami serowymi.
Czy mogę przygotować gnocchi ziemniaczane bez regagnocchi?
Tak, skrobaczka do gnocchi nie jest obowiązkowym naczyniem. Możesz przygotować gnocchi ziemniaczane bez regagnocchi (tj. równomiernie przecinając nitki ciasta lub nacinając je zębami widelca, tak jak my to zrobiliśmy).
Czy mogę przygotować gnocchi ziemniaczane bez jajek?
Tak, możesz zrobić wegańskie gnocchi ziemniaczane, przygotowując ciasto bez jajek. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą, ale dodaj 100 g mąki więcej.