Briochettes des rois
zagłosuj teraz
W tym roku na Święto Trzech Króli wybieramy raczej brioche des Rois niż galette frangipane. A dla jeszcze większej indywidualnej przyjemności wybieramy format "briochettes" :-D Wilgotne, pachnące i zwieńczone cukrem perlistym lub różowymi pralinami, te desery zachwycą kubki smakowe całej rodziny! Aby uczynić ten przepis tak łatwym, jak to tylko możliwe, postępuj zgodnie z naszymi pisemnymi instrukcjami, zilustrowanymi zdjęciami i filmami. Dzięki temu nic Ci nie umknie :-D A przede wszystkim: nie zapomnij o fasoli!
Składniki
7
Szacowany koszt: 3Euros€ (0.43€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta
- Folia spożywcza
- Okrągła foremka do ciastek o średnicy 8 cm
- Okrągłe foremki do wycinania ciastek o średnicy 3 cm
- Papier do pieczenia
- Pędzel
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania13 min
- Wymieszać suche drożdże z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut. Wsyp mąkę, cukier i sól do robota kuchennego, a następnie dodaj drożdże. Drożdże nie mogą stykać się z cukrem i solą.
- Dodać jajka i wyrabiać ciasto przez 6 minut na prędkości 1, a następnie przez 6 minut na prędkości 2.
- Stopniowo dodawać miękkie masło. Wyrabiać ciasto przez 6 minut na prędkości 1, a następnie przez 6 minut na prędkości 2. Odcedzić ciasto i schłodzić przez 2 godziny.
- Odsączyć ciasto i uformować kulki o wadze 80 g każda, układając je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Docisnąć kulki, aby je spłaszczyć. Następnie docisnąć foremką do ciastek i usunąć nadmiar z boków. Za pomocą małej foremki do ciastek zrób otwory w środku kawałków ciasta. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Posmaruj brioszki roztrzepanym żółtkiem, a następnie posyp cukrem perlistym i różowymi pralinami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 13 minut.
- Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!