Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne!
Jeśli kochasz pikantne, słodkie i pikantne, pokochasz te ciasteczka gojuchang! Ta koreańska pasta chili jest głównym składnikiem wielu dań i sosów, ale dziś postanowiliśmy użyć jej w słodkiej wersji z "pikantnymi" ciasteczkami, aby uzyskać eksplozję smaków z super uzależniającą stroną (zobaczysz!). Z ich małą chrupiącą skórką i migdałowym sercem, które uwielbiamy jeść na ciepło. Więc, czy powinniśmy się na nie zdecydować?
Składniki
Krem gochujang:
Ciasto na ciasteczka:
Materiały
- 1 gałka lodów (opcjonalnie)
- papier pergaminowy
Przygotowanie
- Krem gochujang:
Wymieszać masło z vergeoise (lub brązowym cukrem) i gochujang do uzyskania pomarańczowego kremu. Odstawić na bok. - Ciasto na ciasteczka:
Miękkie masło wymieszać z cukrem do uzyskania kremowej masy. - Dodać jajko i ponownie wymieszać do uzyskania kruchej masy.
- Następnie dodaj sól, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną (lub proszek do pieczenia) i część mąki. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj pozostałą mąkę i dobrze wymieszaj.
- Dodaj krem gochujang i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać marmurkową teksturę. Schłodzić ciasto przez 30 minut.
- Użyj gałki do lodów, aby uformować ciasteczka. Umieszczamy po 4 na każdym talerzu. Nie trzeba ich spłaszczać!
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 11 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem na ciepło.
- Teraz ciasteczka są gotowe! Chrupiące na zewnątrz, rozpływające się w ustach w środku. Pokochasz ich waniliowy smak z nutą pikanterii. Każde ciasteczko będzie inne i mniej lub bardziej pikantne!
Obserwacje
Jak przechowywać ciasteczka gochujang?
Umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać do 4 dni.
Czy ciasteczka gochujang można zamrażać?
Tak, ciasteczka gochujang można bez obaw zamrażać!
Czym mogę zastąpić gochujang?
Możesz zastąpić go inną pastą chili. Uważaj, intensywność chili nie będzie taka sama, więc nie zapomnij dostosować ilości.