Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne!

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
51 min

Jeśli kochasz pikantne, słodkie i pikantne, pokochasz te ciasteczka gojuchang! Ta koreańska pasta chili jest głównym składnikiem wielu dań i sosów, ale dziś postanowiliśmy użyć jej w słodkiej wersji z "pikantnymi" ciasteczkami, aby uzyskać eksplozję smaków z super uzależniającą stroną (zobaczysz!). Z ich małą chrupiącą skórką i migdałowym sercem, które uwielbiamy jeść na ciepło. Więc, czy powinniśmy się na nie zdecydować?


Składniki

6

Krem gochujang:

Ciasto na ciasteczka:

Szacowany koszt: 1.76 (0.29€/porcja)

Materiały

  • 1 gałka lodów (opcjonalnie)
  • papier pergaminowy

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania11 min

  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 1Krem gochujang:
    Wymieszać masło z vergeoise (lub brązowym cukrem) i gochujang do uzyskania pomarańczowego kremu. Odstawić na bok.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 2Ciasto na ciasteczka:
    Miękkie masło wymieszać z cukrem do uzyskania kremowej masy.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 3Dodać jajko i ponownie wymieszać do uzyskania kruchej masy.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj sól, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną (lub proszek do pieczenia) i część mąki. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 5Dodaj pozostałą mąkę i dobrze wymieszaj.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 6Dodaj krem gochujang i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać marmurkową teksturę. Schłodzić ciasto przez 30 minut.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 7Użyj gałki do lodów, aby uformować ciasteczka. Umieszczamy po 4 na każdym talerzu. Nie trzeba ich spłaszczać!
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 8Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 11 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem na ciepło.
  • Ciasteczka z gochujang, słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 9Teraz ciasteczka są gotowe! Chrupiące na zewnątrz, rozpływające się w ustach w środku. Pokochasz ich waniliowy smak z nutą pikanterii. Każde ciasteczko będzie inne i mniej lub bardziej pikantne!

Obserwacje

Jak przechowywać ciasteczka gochujang?
Umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać do 4 dni.

Czy ciasteczka gochujang można zamrażać?
Tak, ciasteczka gochujang można bez obaw zamrażać!

Czym mogę zastąpić gochujang?
Możesz zastąpić go inną pastą chili. Uważaj, intensywność chili nie będzie taka sama, więc nie zapomnij dostosować ilości.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+